Iedereen die een beetje met bier bezig is, weet dat bier een betere gezel is dan wijn. Tot zover de boutade, die zijn we wel beu. Bier of wijn, beide gaan goed of slecht met kaas. Het is de juiste combinatie die het hem doet.

Zelf heb ik al enkele presentaties gegeven en ik houd volgend schema aan:

 

Harde kazen

  • Hoppige bieren
  • Pils
  • Gouda: Stout, scotch of barleywine (bv Gulden Draak)
  • Parma: hoppig en fris

 

Halfzachte kazen

  • Fruitige bieren
  • IPA’s, zeker bij cheddar
  • Amber, barleywine of bruin
  • Schapen- of geitenkaas: moutige of hoppige bieren

 

Zachte korst/witschimmel

  • Saisons/biere de garde
  • Witbier
  • Dubbel bier
  • Of sterk blond om door het vet te snijden
  • Geitenkaas: zurig (geuze/lambiek)

 

Gewassen korst

  • Oud bruin of geuze
  • Saison
  • Niet te hoppige bieren nemen!

 

Blauwschimmel

  • IPA, Double IPA
  • Barleywine
  • Russian Imperial Stout
  • Zware donkere trappist- of abdijbieren

 

Verse kaas

  • Blonde, lichte bieren
  • Tarwebier
  • Pils
  • IPA (Zacht!)

 

In de praktijk

Ik kan hier wel wat voorbeelden geven maar wat zou dat leren? Ervaring, proeven en vooral zelf ondervinden is vele malen belangrijker dan wat ik hier te vertellen heb. Mocht je toch nog vragen hebben, kan je me altijd via het contactformulier vinden!

 

By | 2017-04-09T10:43:57+00:00 april 9th, 2017|Geen categorie|