Ik blijf het herhalen: bier schenken, dat is vertellen over wat bier juist is of zou mogen zijn. Als ik dan snel even terugblik op voorbije degustaties, mag ik zeggen dat er toch al een mooi arsenaal aan bieren is gepasseerd. Geen te extreme, want dan jaag je iedereen weg, geen te saaie, want dan hou je niemand geboeid maar ook geen te exclusieve, want iedereen wil ze ook erna nog eens kunnen proeven.

Mijn line-up bestaat vaak uit volgende bieren, in die volgorde:

  • Duchesse de Bourgogne. Zurig maar mooi in balans, met een zachte fruitigheid. Ideaal als opener maar vooral als eye opener. Veel aanwezigen beschouwen zurig bier nog steeds al taboe en dit bier brengt keer op keer de verwondering boven tafel.
    • Geschikt als: aperitief, degustief
    • Verrassend als: zurig ipv zoet (cfr bruine kleur)
    • Past in het verhaal als: een aanzet over middeleeuws bier
    • Afgewisseld met: Caves
  • Chimay Dorée. Deze brave broer van de gekendere Chimay-familie heeft de typische fruitige kruidigheid. Het lage alcoholpercentage is altijd goed voor een ‘amai, de moeite’ of ‘och zot’. Succes gegarandeerd!
    • Geschikt als: aperitief
    • Verrassend als: laag in alcohol maar veel smaak
    • Past in het verhaal als: de monniken die een vernieuwend elan brachten
    • Afgewisseld met: Westmalle Extra
  • Saison Dupont. De klassieker onder de klassiekers. De droge fruitigheid van de Dupont kan altijd weer iedereen in beroering brengen, zeker als ik vertel over de noeste arbeid op het veld.
    • Geschikt als: aperitief, hoofdmaaltijd
    • Verrassend als: laag in alcohol, droog maar perfect in balans met zijn fruitigheid
    • Past in het verhaal als: de terugkeer van de glorietijd en het werk op het veld
    • Afgewisseld met: Saison d’Erpe Mere
  • Pils 13, black label. Wanneer ik in de 19de eeuw beland en over pils vertel, kent iedereen wel Pilsner maar weinigen weten dat vandaag we ook nog vernieuwend met pils kunnen zijn. Deze pils is daar het bewijs van!
    • Geschikt als: aperitief, dorstlesser
    • Verrassend als: frisse fruitigheid met heel veel smaak
    • Past in het verhaal als: de 19de en 20ste eeuw met verhalen over pils, speciale belge en andere wereldoorlogen
    • Afgewisseld met: /
  • Taras Boulba. Ondertussen ook stilaan een klassieker in zijn genre! Deze kanjer van de la Senne is bij weinigen gekend en dat is echt een schande. Ik probeer iedereen termen zoals session, IPA of gewoonweg keigoed bier met een Taras Boulba te tonen.
    • Geschikt als: dorstlesser, aperitief
    • Verrassend als: enorme fruitige hopsmaak met weinig alcohol
    • Past in het verhaal als: nieuwe trends, meer smaak met minder alcohol
    • Afgewisseld met: /

Zo zie je maar, je kan altijd wel iets vertellen. Soms is het met woorden, dan met gebaren of soms gewoonweg met beelden!

Line up yesterday!

Een bericht gedeeld door Bert & Bier (@bertenbier) op

 

By | 2017-05-29T22:13:40+00:00 mei 30th, 2017|Blog|