The Barbarian’s Beverage – 2

In dit deel gaan we op zoek naar hoe de Grieken bier (her)ontdekken en of het nu eerst brood dan wel bier was.

 

Griekse veroveringstochten

Toen de Grieken in de 7de eeuw vC hun noorderburen opzochten, Thracië, kwamen ze voor de eerste keer in contact met bier. Gedichten, verhalen en fysieke bekers vertellen het bewijs van deze openbaring. Tijdens latere veroveringen in wat vandaag Armenië is, ontdekten de Grieken de ons nu vreemd aandoende praktijk van bier met water mengen, omdat het bier ‘te sterk’ was. Op zich niet zo vreemd want ook wijn werd gemengd gedronken en was een teken van verfijnde zeden. In Egypte werd bier door een soort van rietje gedronken (wat ook vandaag nog soms gebeurt tijdens studentenfeestjes). Grieken gebruikten het woord brutos om dit bier aan te duiden en betekent vermoedelijk ‘wat gebrouwen werd’, hoewel hier even sterke twijfel als bevestiging voor geldt.

 

Brood en bier

Deze discussie bestaat nog steeds: is bier afgeleid van brood of omgekeerd? In Eygpte maakte men brood en bier van hetzelfde graan, cfr Herodotus. Dit bier werd gebruikt als laxeermiddel en is ook bevestigd door een toneelstuk uit 411 vC van Aristophanes. Dit bier was vermoedelijk donker. Grieken noemden deze drank zuthos, wat ook betekent ‘wat gefermenteerd is’ maar ook ‘wat gerezen is’. Een verschil dus met brutos, wat eerder gebrouwen betekent. Twee verschillende manieren van biermaken.

De bekende hymne aan Nikasi (waar velen de mosterd halen) duidt op graan dat werd geweekt in water en vervolgens vergistte, niet op het brouwen van gemout graan. Archeologische opgravingen in Egypte wijzen echter op het gebruik van gemout graan dat vervolgens werd gebakken en tot slot fijngemalen om in water op te lossen, en er aldus bier van te brouwen. Dit type bier, bouza genaamd, bestaat nog steeds en de term gebruiken we nog altijd in het Engelse woord ‘booze’.

 

De Egyptenaren maakten dus al bier voor de Grieken of andere culturen zich gingen moeien. Er was een onderscheid tussen wat specifiek werd gebrouwen uit graan, nl brutos, en wat uit brood werd verkregen, nl zuthos. 

Vermoedelijke drinkbeker uit het graf van koning Midas (copyright Max Nelson)

By | 2017-08-15T13:24:24+00:00 augustus 15th, 2017|Blog|0 Comments

The Barbarian’s Beverage – 1

In deze serie zal ik korte fragmenten belichten uit het werk van Max Nelson – The Barbarian’s Beverage, a History of Beer in Ancient Europe. Het was voor mij een aangename verrassing om te lezen dat we niet zo slaafs het Oosten hebben gevolgd als zo vaak is aangenomen. Ook in het westen van Europa werd bier gedronken en het idee leeft dat dit onafhankelijk werd ontwikkeld.

Ik zal proberen in deze posts steeds enkele aspecten uit het boek te vertellen, kort genoeg om leesbaar te blijven, lang genoeg om informatief te zijn.

Alle info is overgenomen uit het werk van Max Nelson, dus alle krediet aan hem. Mocht er extra info zijn, dan zal ik dat vermelden.

 

Oost en West

We baseren onze geschiedenis van alcoholische dranken vaak op twee belangrijke ontdekkingen, Hajji Firuz Tepe, Iran (± 5.000 BC), waar mogelijk wijn werd gevonden en Godin Tepe, Iran (± 3.500 – 2.900 BC) waar scherven met gerst en calciumoxalaat (=biersteen) kunnen wijzen op een oervorm van bier. Ook werden in Hierankopoli0s, Egypte de restanten van de eerste plaats voor bierproductie (brouwerij?) gevonden.

Als we kijken naar de westerse regio, moet de aandacht vooral naar Schotland gaan. Daar zijn rond 3.000 BC op de site van Machrie Moor verschillende sporen gevonden van graan, honing en ander organisch materiaal, mogelijk voor het maken van een soort bier. In Balfarg werd graan, honing, bilzekruid en moerasspirea gevonden in een kruik. Bilzekruid is giftig en dodelijk, misschien werd het in kleine hoeveelheden toegevoegd als roesopwekker, een praktijk tot in de middeleeuwen bekend. Of als smaakmaker, als onderdeel van gruit. Zowel Plutarchus als Plinius de Oudere spreken over het gebruik van dit kruid in wijn.

In Kinloch zijn omstreeks 2.000 BC gemoute graanstengels gevonden met moerasspirea. In thee is dit een heilzaam middel dus het is niet onlogisch te veronderstellen dat het hier om een drank gaat met rustgevende werking. Klinkt vertrouwd als bier, niet? Ook struikhei werd gevonden, met dezelfde werking. Daarnaast zijn er verschillende graven gevonden met bekers met resten van graan en bilzekruid.

Vindplaatsen in Schotlang. Beeld copyright Max Nelson

 

Kort gesteld zijn er verschillende aanwijzingen dat westerse bevolkingsgroepen veel grondstoffen gebruikte om gefermenteerde dranken te maken. Er was geen onderscheid tussen bier, wijn, mede, … zoals vandaag. Wat wel zeker is, is dat deze ontwikkeling onafhankelijk van het oosten gebeurde. Hoe er wel beïnvloeding was, zal in de volgende delen besproken worden.

By | 2017-08-09T21:51:17+00:00 augustus 9th, 2017|Blog|0 Comments

Cocktails met bier

Ik mocht op televisie opdraven, dan doe je altijd je best! Met de mensen van RTV bespraken we het idee van biercocktails, want daar gebeurt weinig rond, tis te zeggen, er wordt weinig rond gepubliceerd. Het laatste werk dateert alweer van 2008 (‘Doe eens iets met bier’ van Jef vd Steen). Dus leek het wel een goed idee om daar eens wat over te vertellen.

Centrale gast: Slongs Dievanongs. Dat beloofde dus al gezonde ambiance. Als cocktails leek me een bittere en een zoete variant wel een goeie start. Niet iedereen drinkt graag bitter of zoet.

GIN IPA

Al enkele jaren geleden had ik het recept voor een gin IPA opgeschreven, met Taras Boulba als centraal bier (blogpost uit 2013). Ik besloot dus om dit recept opnieuw te misbruiken. Vervelend genoeg nergens Taras Boulba te bespeuren en dus werd het een Vedett IPA. Die is iets te zoet en karamel om mooi met gin te passen maar het kan er mee door. Veel IPA’s vandaag worden standaard met karamelmout gebrouwen (naast pils) om wat zoetigheid te laten contrasteren tov bittere hopsmaak. Taras Boulba is echter heel leuk bleek van kleur, bitter maar vol hopsmaak ipv wat zoete ondertoon. Het is ook wel wat beledigend om het bier een IPA te noemen maar goed, de cocktail moet een goedbekkende naam hebben. Ik voeg wel een heel klein beetje rietsuiker aan de cocktail toe om wat frisse zoetigheid te krijgen maar net voldoende om te proeven, niet om te domineren. Een goeie tonic is immers ook bitter en fruitig. De gin moet het bier ondersteunen, niet omgekeerd. De bitterheid van het bier moet echt naar voor komen.

Zelf ben ik absoluut geen gin fanaat, verre van, dus zal je me ook nooit blij kunnen maken met een gin tonic. Deze cocktail zal dan ook niet spontaan door mij gedronken worden maar ik vind het wel een leuk alternatief voor de zoveelste tonic (zijn er veel dan?) die we veel te veel betalen.

RASPBERRY RADLER

Cocktails op basis van witbier en fruit vind je tamelijk eenvoudig. Bier met limonade ook. Een combinatie van beide was dus voor de hand liggend. Ik kende het concept van witbier en framboos al langer maar recent hebben de mensen van Colruyt het ook gepromoot in hun magazine, zij het met Maes radler citroen 0,0%. Dat leek me op zich wel interessant, een cocktail waar je als BOB ook van mag drinken want, en dan blijf ik herhalen, als BOB wil je ook eens wat anders dan cola, fanta, bruiswater of ice tea drinken op een avond. Alsof die allemaal zoveel gezonder zijn (op dat water na uiteraard). Ik vind alcoholvrij bier een interessante ontwikkeling. De smaken zijn nog niet altijd geslaagd, je vervangt immers niet zomaar de warmte van alcohol in een drank, maar er is aandacht voor ook vanuit het publiek.

Deze cocktail maak je dus met limoen, framboos en witbier of radler, liefst 0,0%. Mix alles goed door elkaar, plet de frambozen en drink een mierzoete cocktail die al je smaakpapillen verlamt. Ideaal voor wie op een warme zomeravond nog een opfrisser wil of wie gewoonweg graag zoet bier drinkt.

De slotsom?

Ik ben niet overtuigd van biercocktails. Voor mij is bier voldoende complex om op zichzelf te staan. Vaak verlammen de toegevoegde smaken het bier of drijven het naar de achtergrond. Daarom dat de gin van de eerste cocktail een subtiele gin moet zijn en het bier in de tweede vrij uitgesproken. Ik denk wel dat er veel te doen valt rond bier en cocktails maar graag hou ik het bescheiden. Ik drink liever een glas bier dan dat ik het volgooi met allerhande toestanden die eigenlijk weinig met het bier zelf te maken hebben, maar ik geef graag mee wat er allemaal leeft en beleefd kan worden.

By | 2017-07-02T18:45:04+00:00 juli 2nd, 2017|Blog|0 Comments

Hollandse avond

Het was weer zover, ik mocht iets vertellen over bier. Deze keer hadden we gekozen voor Nederlands bier. Want niemand die geloofde dat er daar iets deftigs uit de potten kan rollen.

Het moet gezegd worden, ik kende weinig over Nederlands bier. De bekende namen, ja, die kende ik wel, maar daar zou ik niemand gelukkig mee kunnen maken, vermoedde ik zo. En dus gestaag op zoek naar mooie alternatieven, hier en daar geholpen door de online gemeenschap, waarvoor dank!

Hollandse avond! En dat het goed was!

A post shared by Bert Mattys (@bertenbier) on

 

Bieren met passie

Ik besloot om opnieuw 5 bieren te kiezen, met elk een uitgesproken profiel, doel en smaakpatroon.

 1. Emelisse Blond: mooie karameltoets en nadruk op mout en hop
 2. Haze & Rain van De Molen: vlierbessen op een witbier gelegd. Heel smaakvol.
 3. Petite Saison van Oersoep: fris, rinse smaak. Enorme aangename verrassing!
 4. Koyt Gruitbier van Jopen: sterk, focus op de kruidigheid.
 5. Doña Darkness: mooi gebrande porter. Benelux coöperatie.

Uiteraard kon ik het niet laten om het publiek wat uit te dagen, dus begon ik met een blinde proeverij waaronder Heineken, Primus en Stella. Iedereen vermoedde uiteraard al wat er zou volgen dus vroeg ik niet: ‘Wat is de Heineken’ maar wel ‘Welke vinden jullie de lekkerste’. Gelukkig voor onze eigen nationale trots, koos niemand voor de Heineken. Wel de Stella maar die was als enige net van het vat, dus laten we enige gekleurdheid niet ontkennen.

Dankzij de goeie zorgen van onze gastheer konden we ook nog genieten van een helderfrisse La Trappe Wit, net van de tap. Het publiek was aangenaam verrast en genoot met volle teugen.

 

Het oordeel

Alle bieren konden wel gesmaakt worden. Niet iedereen was overal fan van maar dat is onvermijdelijk, jammer genoeg. Ik wilde vooral tonen dat Nederland veel meer is dan die paar pilsbieren die zo domineren.

Een bewijs van succes is volgende anekdote: voor de aanvang zei iemand die niet deelnam dat we ons toch niet zouden bezighouden met Hollands bier! Tijdens de pauze echter begon iemand van ons gezelschap hen van antwoord te dienen en het voorbije uur uitgebreid te betogen en te onderbouwen. Het was met veel (ingehouden) plezier dat ik de passie zag overgedragen worden. Dan weet je dat de avond al geslaagd is!

De avond duurde uiteindelijk bijna 2u15. Dat is te wijten aan mijn praatgedrag, mijn passie voor het bier maar vooral ook de interesse van het publiek.

Wilde plannen voor een volgende editie werden al gesmeed. Misschien gaan we dan nog wel eens de wereld verkennen!

 

By | 2017-06-22T23:36:13+00:00 juni 22nd, 2017|Blog|0 Comments

Bier proeven, dat is over iets vertellen

Ik blijf het herhalen: bier schenken, dat is vertellen over wat bier juist is of zou mogen zijn. Als ik dan snel even terugblik op voorbije degustaties, mag ik zeggen dat er toch al een mooi arsenaal aan bieren is gepasseerd. Geen te extreme, want dan jaag je iedereen weg, geen te saaie, want dan hou je niemand geboeid maar ook geen te exclusieve, want iedereen wil ze ook erna nog eens kunnen proeven.

Mijn line-up bestaat vaak uit volgende bieren, in die volgorde:

 • Duchesse de Bourgogne. Zurig maar mooi in balans, met een zachte fruitigheid. Ideaal als opener maar vooral als eye opener. Veel aanwezigen beschouwen zurig bier nog steeds al taboe en dit bier brengt keer op keer de verwondering boven tafel.
  • Geschikt als: aperitief, degustief
  • Verrassend als: zurig ipv zoet (cfr bruine kleur)
  • Past in het verhaal als: een aanzet over middeleeuws bier
  • Afgewisseld met: Caves
 • Chimay Dorée. Deze brave broer van de gekendere Chimay-familie heeft de typische fruitige kruidigheid. Het lage alcoholpercentage is altijd goed voor een ‘amai, de moeite’ of ‘och zot’. Succes gegarandeerd!
  • Geschikt als: aperitief
  • Verrassend als: laag in alcohol maar veel smaak
  • Past in het verhaal als: de monniken die een vernieuwend elan brachten
  • Afgewisseld met: Westmalle Extra
 • Saison Dupont. De klassieker onder de klassiekers. De droge fruitigheid van de Dupont kan altijd weer iedereen in beroering brengen, zeker als ik vertel over de noeste arbeid op het veld.
  • Geschikt als: aperitief, hoofdmaaltijd
  • Verrassend als: laag in alcohol, droog maar perfect in balans met zijn fruitigheid
  • Past in het verhaal als: de terugkeer van de glorietijd en het werk op het veld
  • Afgewisseld met: Saison d’Erpe Mere
 • Pils 13, black label. Wanneer ik in de 19de eeuw beland en over pils vertel, kent iedereen wel Pilsner maar weinigen weten dat vandaag we ook nog vernieuwend met pils kunnen zijn. Deze pils is daar het bewijs van!
  • Geschikt als: aperitief, dorstlesser
  • Verrassend als: frisse fruitigheid met heel veel smaak
  • Past in het verhaal als: de 19de en 20ste eeuw met verhalen over pils, speciale belge en andere wereldoorlogen
  • Afgewisseld met: /
 • Taras Boulba. Ondertussen ook stilaan een klassieker in zijn genre! Deze kanjer van de la Senne is bij weinigen gekend en dat is echt een schande. Ik probeer iedereen termen zoals session, IPA of gewoonweg keigoed bier met een Taras Boulba te tonen.
  • Geschikt als: dorstlesser, aperitief
  • Verrassend als: enorme fruitige hopsmaak met weinig alcohol
  • Past in het verhaal als: nieuwe trends, meer smaak met minder alcohol
  • Afgewisseld met: /

Zo zie je maar, je kan altijd wel iets vertellen. Soms is het met woorden, dan met gebaren of soms gewoonweg met beelden!

Line up yesterday!

Een bericht gedeeld door Bert & Bier (@bertenbier) op

 

By | 2017-05-29T22:13:40+00:00 mei 30th, 2017|Blog|0 Comments

Organiseer eens een degustatie

Wat doe je als je een bierdegustatie moet houden?

 1. Je schenkt bier en vertelt hoe je bier moet schenken, keuren, besnuffelen en proeven?
 2. Je schenkt bier en vertelt welke ingrediënten allemaal in bier zitten en daar houdt het dan mee op?
 3. Je schenkt bier en vertelt wat over de brouwerij, de brouwer en proeft dan maar?
 4. Je vertelt een verhaal en schenkt wat bier?

Ik heb al verschillende voordrachten meegemaakt of feedback gekregen over andere en telkens krijg ik hetzelfde te horen: “Ja, ’t was wel interessant”. Lichtjes hoor je de ondertoon dat het toch wat meer mocht zijn. Dat het publiek hun avond wat boeiender had willen doorbrengen. Ik denk dat er wel enkele redenen aan te halen zijn waarom:

 • De verteller is saai en focust zich vooral op zijn eigen kennis.
 • De verteller verliest zich in details en talloze feiten waardoor het publiek de draad kwijtgeraakt. Vergelijk het met een gids die je enkel data vertelt tot op het uur correct.
 • De materie is onnodig complex en ingewikkeld. Bier brouwen is chemie maar het publiek zijn geen chemici.

Als ik buiten een degustatie wandel van mezelf, dan wil ik dat mensen zeggen: ‘Amai, dat was interessant’, of ‘Amai, bedankt voor de avond!’ Eerlijk is eerlijk, ik heb tot nu toe nog maar goede kritiek ontvangen en dat is omdat ik weet wat ik zelf graag wil horen vertellen, ik probeer te luisteren naar mijn publiek, de kans toelaat op vragen en interactie maar vooral, ik weet wat ik niet moet vertellen.

Ik toon mensen een keer hoe ze bier moeten schenken, wat de ingrediënten zijn. Ik vraag ze wat ze weten over het eerste bier, de oorsprong. Als je ze dan spontaan ziet opveren als ze weten van welke plant hop verwant is, beginnen spontaan de eerste mopjes rond te gaan. De sfeer zit dan wel goed. Ik vraag ook steeds op welke plaats in de maaltijd ze het bewuste bier zouden plaatsen, welke gerechten erbij passen of laat ze zelf iets verzinnen. De gekste antwoorden krijg je maar vaak er vol op. Mensen zijn dan altijd verbaasd en oprecht blij over hun antwoord.

Die interactie, dat maakt een goeie avond, een geslaagd bierdegustatie. Ik heb dus geleerd dat bier het verhaal moet ondersteunen ipv dat bier zelf het verhaal is. Het is een omgekeerde aanpak die wel werkt tot nu toe. Gelukkig zijn er zoveel verhalen en bieren dat je altijd wel iets nieuw kan vertellen.

By | 2017-05-04T19:58:21+00:00 mei 4th, 2017|Blog|0 Comments

Bier en kaas, deel 1

Iedereen die een beetje met bier bezig is, weet dat bier een betere gezel is dan wijn. Tot zover de boutade, die zijn we wel beu. Bier of wijn, beide gaan goed of slecht met kaas. Het is de juiste combinatie die het hem doet.

Zelf heb ik al enkele presentaties gegeven en ik houd volgend schema aan:

 

Harde kazen

 • Hoppige bieren
 • Pils
 • Gouda: Stout, scotch of barleywine (bv Gulden Draak)
 • Parma: hoppig en fris

 

Halfzachte kazen

 • Fruitige bieren
 • IPA’s, zeker bij cheddar
 • Amber, barleywine of bruin
 • Schapen- of geitenkaas: moutige of hoppige bieren

 

Zachte korst/witschimmel

 • Saisons/biere de garde
 • Witbier
 • Dubbel bier
 • Of sterk blond om door het vet te snijden
 • Geitenkaas: zurig (geuze/lambiek)

 

Gewassen korst

 • Oud bruin of geuze
 • Saison
 • Niet te hoppige bieren nemen!

 

Blauwschimmel

 • IPA, Double IPA
 • Barleywine
 • Russian Imperial Stout
 • Zware donkere trappist- of abdijbieren

 

Verse kaas

 • Blonde, lichte bieren
 • Tarwebier
 • Pils
 • IPA (Zacht!)

 

In de praktijk

Ik kan hier wel wat voorbeelden geven maar wat zou dat leren? Ervaring, proeven en vooral zelf ondervinden is vele malen belangrijker dan wat ik hier te vertellen heb. Mocht je toch nog vragen hebben, kan je me altijd via het contactformulier vinden!

 

By | 2017-04-09T10:43:57+00:00 april 9th, 2017|Geen categorie|0 Comments

Waarom ik graag vertel (en mensen graag luisteren)

Ik vertel graag, dat zit in mij. Ik zoek woorden die zinnen vormen. Ik maak zinnen die verhalen vertellen. Ik vertel verhalen die herinneringen worden.

Het is niet nieuw, dat gevoel van verteller zijn. Mijn omgeving weet dit al langer. Vandaag nog zei iemand me dat ik verkoper moest worden omdat ik zo uitgebreid en gedetailleerd over mijn bedrijf vertelde. Het was nota bene een sollicitatiegesprek voor een nieuwe potentiële medewerker.

Dat zegt dus veel over mij en over hoe ik op anderen overkom. Ik heb lang gedacht waar het in kon zitten, dat vertellen. Dat gevoel om eenmaal op de trein van woorden gesprongen te zijn, niet meer te kunnen stoppen. Een, twee uur die zo om zijn en vol gevoel om nog langer door te kunnen blijven gaan. Ik heb vaak gezocht naar redenen, extern aan mezelf maar eigenlijk komt het heel eenvoudig hier op neer: PASSIE.

Eenmaal ik achter iets sta of mijn draai heb gevonden, als hobby passie wordt, dan ben ik niet meer te houden. Dan wil ik kunnen vertellen. Dan overstijgt de voordracht de inhoud en wordt het een verhaal. Ik wil iedere voordracht die ik breng niet beperken tot feiten en cijfers die niemand onthoudt. Het moet een avond vol vuur worden, over weetjes en wist-je-datjes, over mensen met verhalen, … Eigenlijk moet het de avond worden van de mensen die je toespreekt. Ik moet na de voordracht eenvoudig in de avond kunnen verdwijnen maar wel het verhaal achterlaten. Als de eerste ‘Zeg, wist jij dat?’ door de ruimte dwarrelt, dan weet je dat het goed is. Dan kan ik met een gerust maar vooral trots hart naar huis rijden.

Ik heb veel, enorm veel bijgeleerd in die paar keer dat ik voor een menigte heb gestaan. Ik heb geleerd dat mijn passie heel vaak vurigheid uitlokt die voor sommigen wat overweldigd kan overkomen, maar passie is de enige drijfveer om echt een verhaal te vertellen. Ik heb ook geleerd om trager te spreken om zo beter te vertellen. Zeker wanneer je op televisie verschijnt, is dat een niet te onderschatten troef. Doorheen alles wat ik vertel, blijft echter dezelfde rode draad doorschemeren en dat is dat mijn passie mij leidt.

Waar de weg in de toekomst ligt, weet ik niet. Ik weet wel dat dwang niet langer zal leiden maar wel de drang om het juiste verhaal te vertellen. Misschien kan dat wel een voorbeeld zijn voor anderen die nu nog wel zoeken waar hun verhaal ligt. Ik denk dat het voor iedereen voor zijn of haar ogen ligt. Je moet het gewoon willen lezen en vertellen.

Hieronder vind je mijn Youtube-kanaal dat in volle opbouw is. Je vindt er ook mijn televisieoptredens op waar ik uiteraard over bier praat. Het is maar dat jullie dat ook weten!

 

 

By | 2017-03-04T13:12:38+00:00 maart 4th, 2017|Blog|0 Comments

Waar zit nu juist het verschil?

In een vorig bericht vroeg ik me luidop het verschil tussen hobbybrouwers en de overige ‘amateurs’ af. Het blijft opmerkelijk dat de ganse wetgeving een kluwen is van bepalingen en verplichtingen, met uitzonderingen allerhande. Aan de ene kant heb je iemand zoals mezelf, hobbybrouwer en wild dansend en springend om iedereen te laten proeven. Aan de andere kant heb je een hele resem overige hobbyisten in wijn, cider, destilleren, … waar ook dezelfde verzuchtingen klinken. Het grote probleem blijft de onduidelijkheid en het gebrek aan een rechtlijnig beleid.

Ik begrijp volop dat wij, hobbybrouwers, ons niet in het vaarwater van professionele brouwers mogen/kunnen begeven. Zij hebben hun investeringen moeten doen, dragen dag in dag uit verantwoordelijkheid voor de goede kwaliteit van hun producten en moeten vooral toezien dat ze geen epidemie veroorzaken door bv gebrekkige hygiëne. Daar heb ik alle begrip voor, dat lijkt me ook niet meer dan normaal. Ik begrijp echter niet dat ik niet aan broer, zus, vrouw, kind, familie of vriend eens een glas mag aanbieden dat uit mijn eigen ketels komt, dat door mijn eigen handen is gegaan, dat ik zelf met veel liefde, toewijding, gevloek en getier heb ontwikkeld en gebrouwen.

Ik blijf dus volop ijveren dat onze beleidsmakers iedereen die als hobby met alcohol bezig is, een signaal geven, al was het maar op te tonen dat jullie er mee bezig zijn. Dat het voor iedereen duidelijk is wat er mag en vooral wat er niet mag. Ik blijf ijveren dat die belachelijke regel wordt afgeschaft dat eigen bier voor familiaal gebruik niet mag. We doen dit niet om onze gasten stomdronken huiswaarts te voeren, wel om ze te laten genieten van dat beetje ambacht dat we ze graag willen tonen. Goed, die handige gids voor bier is al mooi meegenomen maar legt allerminst de vinger op de zere wonde. Laat ik het dan doen.

Oh ja, mocht u, beleidsmaker, toch nog twijfelen aan de kennis die velen van ons, hobbybrouwers, hebben opgebouwd, dan nodig ik u graag uit om een keer de website van het Vlaams Hobbybrouwforum te raadplegen. Het staat vol met feiten en cijfers, weetjes en gezonde discussies tussen hobbybrouwers. En mocht dat nog niet genoeg zijn, vindt u hieronder enkele foto’s van mijn eigen installatie. Een stukje speelgoed, door mezelf in elkaar geknutseld. Het is maar uit liefde voor het vak, weet u ..

 

Naam installatieHet Getrouwe

Type installatie: HERMS (Heat Exchanger Recirculating Mash System) meer info

Volume: 3 ketels van 36 liter, maximaal te brouwen: 25 liter

Verwarming: 2 inductieplaten van Hendi, 3,5kW

Aansturing: 2 PID met Pt100 voelers, 0,01% accuraatheid

Totale werktijd: > 100 uur

Geplande uitbreiding: Signaalmelders, controlelampen en schakelaars

Gistkast: omgebouwde koelkast met STC-1000 regelaar, tot op 0,5° nauwkeurig.

 

By | 2017-02-16T22:36:45+00:00 februari 4th, 2017|Geen categorie|0 Comments

Eigen brouwsels

13 Januari, de dag waarop mijn installatie eindelijk werd goedgekeurd. ‘Hoeveel liter brouw je zo?’ vroeg de mevrouw achter de balie aan me. ‘Mevrouw, dat mag ik eigenlijk nog niet zeggen totdat u mijn aanvraag ondertekent’, zei ik gezwind. Een vlotte krabbel en ’20 liter’ ontmoeten elkaar in de vlucht. Nog snel een stempel en ik kon met een gerust hart huiswaarts keren.

Deze anekdote is niet bedoeld om enige romantiek te ontlokken. Nee, ze is vooral bedoeld om aan te kaarten dat wij hobbybrouwers hier in België nog steeds als loslopend wild worden beschouwd. En dan heb ik het niet over het programma dat nu de televisie onveilig maakt. Het blijft hemeltergend dat wij, kleine garnalen met ochgot keteltjes van 20 à 30 liter de wraak van de dienst Accijnzen over zich kan roepen van zodra niet alle formaliteiten zijn ingevuld. Goed, begrepen, bezitsaangifte 108 is een kleintje maar laten we even iets anders in herinnering roepen: de Belgian Homebrewers Association, een Waalse club voor hobbybrouwers, heeft zijn festival moeten annuleren omdat ze niet conform de wet zijn. Even hun oproep op facebook kaderen:

 

C’est avec beaucoup de regret que nous vous annonçons que nous annulons le festival de l’association, faute d’avoir su trouver un arrangement avec les accises.

La base de ce refus est qu’actuellement, la législation ne permet pas les rassemblements de brasseurs amateurs ni les concours, qu’il y ait vente ou pas. Tant que la loi ne changera pas, ces évènements continueront à être considérés comme illégaux. Nous faisons donc appel à votre soutient dans une pétition qui vise à changer cette loi.

 

Kortweg samengevat: de wet laat niet toe dat hobbybrouwers hun bier laten proeven, zelfs niet voor hun eigen familie. Nodig dus enkele kameraden uit voor het voetbal, de bbq of enkele vriendinnen van je vrouw, partner, zus, … en laat hen eens proeven en je bent illegaal bezig. Alvorens het bloed gaat koken, wordt het nog erger: wie wijn maakt, is niet gehouden aan deze beperking. Je mag dus ongebreideld orgieën houden, iedereen tot de verdoemenis dronken voeren, volgieten met wijn, … het maakt de fiscus allemaal niet uit, je mag het gewoonweg doen.

En dat vind ik dus tamelijk discriminerend, en dat druk ik me nog vriendelijk uit. Als we dan toch aangemoedigd om samen een goei glas te drinken, laat dan op z’n minst toe dat dat eigen gebrouwen glas bier ook mag! Waar zijn onze gezagsdragers die zich hierover moeten buigen? Waar is hij of zij die ik moet uitnodigen om hier eens te komen volgen en te kijken dat wat wij doen ook hard labeur is, dat ook wij proberen kwaliteit te brengen, ongeacht wat sommige professionele brouwers van ons vinden. Een stelletje ongeregeld, dat blijft wel nazinderen, zo’n term. Welnu, dat stelletje ongeregeld kan er best ook wel wat van, maar goed, daar gaat het hier niet over.

Heren en dames accijnzen, het is niet jullie schuld, dat besef ik ook. Trek eens aan de oren van diegene boven jullie en vraag eens wanneer iedereen gelijk voor de wet wordt. Als dat niet teveel gevraagd is, natuurlijk. We zullen jullie trakteren op een fris glas eigen gebrouwen bier!

 

By | 2017-02-04T14:21:44+00:00 januari 19th, 2017|Blog|1 Comment