Alcohol en gezondheid

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”2″ content_align=”center” style_type=”none” sep_color=””]

Alcohol in België, alweer …

[/fusion_title][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Alcohol is niet gezond, dat wordt al jaren gezegd. Nu ja, er zijn studies die het tegendeel aantonen maar dan met matig alcoholgebruik maar je merkt toch dat de slinger meer en meer doorzwaait richting een anti-beleid. In het rapport van de Hoge Gezondheidsraad (de naam alleen al suggereert een bepaalde vorm van superioriteit en ivoren toren-mentaliteit) wordt alcohol letterlijk een drug genoemd (p3 “personen die andere drugs gebruiken”) en dat vind ik eerlijk wel een stap te ver. Dat impliceert ook dat:

  • Brouwers drugbaronnen zijn
  • Drankhandelaars dealers zijn
  • Horeca niets meer dan gelegaliseerde harddrugs coffeeshops zijn

Goed, kort door de bocht enzo maar eigenlijk ook weer niet. Je merkt dat er nu wordt geprobeerd de opinie richting een heksenjacht te krijgen. Het zal niet lang meer duren of de alcoholdrinkene medemens is de nieuwe roker van de maatschappij: “zet u maar ver weg zodat wij plezier kunnen hebben met water, frisdrank, thee, …” Dat word je heel duidelijk gewaar in de ondertoon van het rapport en dat vind ik wel onrustwekkend. Er wordt nog wel ergens een maximumgrens aangehouden maar eigenlijk zegt het rapport dat je beter niks drinkt wegens alle risico’s op de gezondheid. Zo staat alcohol op de 4de plaats qua vroegtijdige doodsoorzaak in België blijkbaar, na roken, hoge bloeddruk en overgewicht, waarbij 75 jaar als streefdatum wordt gesteld. Is het dan enkel alcohol alleen of is dit samen met nog andere factoren, zoals stress, voeding, gebrek aan beweging, vervuiling, … ? Gaan we echt alcohol neutraliseren uit de gejaagdheid van ons dagelijks leven, uit de rat race die ons allemaal zot maakt om toch maar een gelijk te halen?

Bier is een inherent deel van onze cultuur, dat vertel ik dagelijks en dat werd ook bevestigd door Unesco. Dat daaraan gekoppeld misbruik is, dat geloof ik best. Anderzijds vraag ik me af of de stigmatisering van een product ook effectief zal leiden tot een veranderende houding? Misschien dat de ontwikkeling van alcoholvrije bieren wel een helpende hand zijn maar daar geloof ik niet in. Ze ontbreken de finesse die alcohol aan bier geeft en de enige manier om dat volgens mij te veranderen, is door het toevoegen van additieven die dan weer nieuwe rapporten zullen opleveren. Ik blijf overtuigd dat het ruimer maatschappelijk debat moet bekeken worden ipv individuele parameters eruit te halen. Ik drink niet omdat ik mezelf wil dronken voeren, ik drink omdat ik wil ontdekken en genieten van het glas en ook omdat ik ervan geniet dat in gezelschap te doen. Omgekeerd zal ik mezelf ook niet te beroerd voelen om een glas water te nemen wanneer het voor mij even niet moet. Ik ga mezelf niet volgieten met suikers en frisdranken zoals ik elders aangeraden zag door een hoop diëtisten. Dat zijn persoonlijke keuzes en daar hoef ik niet de zoveelste betuttelende vinger voor.

Ik vraag me oprecht af wat me nu met dit rapport moeten: als een advies beschouwen en bedanken voor bewezen diensten of eindelijk een keer kijken naar het waarom achter alcoholgebruik? Zijn er redenen in ons dagelijks leven die ons naar een glas bier doen grijpen en zijn deze dan wel allemaal slecht? Zijn we dus effectief allemaal druggebruikers die dringend geholpen moeten worden of ligt het toch allemaal iets anders, tenzij we het ontkennen? Wat als morgen alcohol in de ban wordt gedaan en een ganse economie droog wordt gelegd, welke circuits gaan dan ontstaan?

Ik denk dat onze raadsleden zich vooral schuldig maken aan miserabele communicatie en dat bleek ook na alle commotie van de voorbije weken. Er is geen goeie manier, dat is duidelijk. Het kan echter wel beter als je een debat wil opstarten ipv voldongen feiten onder de neus van de mensen te schuiven. Ik heb een heel sterk gevoel van een belerend vingertje dat wordt opgestoken naar ons, triestige gebruikers, die geen volwaardig leven meer willen leiden en 75 jaar niet als streefdoel aanschouwen. En dat kan in mijn ogen niet de bedoeling zijn. Ik vind het debat over de gevaren van alcohol best interessant en daarom dat ik zelf ook zo sterk pleit voor laag-alcoholische bieren/dranken omdat zij net wel willen beantwoorden aan een nieuwe mentaliteit. Dat wil echter niet zeggen dat de zoveelste studie ons bij de hand moet grijpen en tonen hoe het zou moeten volgens hen. Dat heeft een totaal averrechts effect en leidt tot opgeheven schouders en verwaarlozing van de boodschap. Dat is jammer maar hebben ze in mijn ogen in eigen hand gewerkt door zo frontaal aan te vallen en te communiceren. Al doende leert men, niet?

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: