Belgian Style bier brouwen

Als hobbybrouwer zoek je altijd wel interessante bieren en recepten. Een belangrijke bron voor mij zijn de verschillende online fora alsook de website Craft Beer & Brewing. Er komen vaak recepten op die niet gebaseerd zijn op onze traditionele bieren, je leert andere hopsoorten en gisten kennen. De uitleg is helder en vooral belangrijk zijn de talrijke mogelijkheden van combinaties en variaties binnen eenzelfde bierstijl, wat ze ook duidelijk onderstrepen.

 

Belgian Style?

Waar ik wel altijd bij op m’n hoede ben, is wanneer er een zoveelste discussie over zogehete Belgian style-bieren start. Dit zijn bieren die geïnspireerd zijn op de onze maar vaak met andere ingrediënten. Zo is de Amerikaanse mout iets anders dan de onze, waardoor de bedoelde smaak en aroma anders zijn of gebruiken ze een giststam die geen oorsprong in België heeft. Dat laatste hoeft geen beperking te zijn: er zijn voldoende alternatieven.

Er zijn een aantal criteria waardoor een bier Belgian Style kan zijn:

  • Geen overmaat aan hop
  • Geen single maisch-schema
  • Hoge mate van koolzuurverzadiging
  • Oppassen met kruiden

De waslijst is uiteraard nog een stuk uitgebreider maar met bovenstaande houvast geraak je toch al een eind. Ik heb al wel wat Belgian style’s verteerd en daar zaten parels bij maar er zaten ook zuiver Amerikaanse bieren bij die me weinig aan onze bieren deden denken. Daar is niks mis mee, verre van, maar noem het dan geen Belgian style, noem het eerder American traditional. Nu ja, een verkoopspraatje meer of minder, daar schrikt niemand nog van.

Als hobbybrouwer dan?

Voor mij, en ook voor vele anderen, is Belgian style gewoonweg gebrouwen in België. Dat halen ze ook aan op Craft Beer & Brewing en die eerlijkheid siert. Anderzijds, in een ver verleden heb ik op Beer Awards trachten te betogen dat er helemaal niet zoiets bestaat als streekbier: de mouten en granen komen zelden uit België, de gist vaak uit een labo buiten België, het water wordt zo vaak aangepast dat het weinig van het originele water van doen heeft en hop wordt ook meer wel dan niet uit het buitenland overgebracht, met als voornaamste reden ons beperkte hopgebied.

Voor mijzelf is Belgian style bier dus geen evidentie: ik ben gebonden aan inkoop bij grotere spelers, tenzij uitzonderlijk een kennis/kameraad ergens verse hop heeft staan. Water moet ik noodgedwongen aanlengen met fleswater omdat het plaatselijke water veel te veel mineralen heeft die storend op het bier werken.

 

En dus?

Wat ik wel in de hand heb, is het recept en dan kom ik tot de kern van dit betoog. Ergens vermeld staat dat Belgische bieren altijd een meerstaps-maischschema hebben. Laat ik het niet moeilijker maken dan het is: dit betekent dat uit het graan suiker wordt gehaald op verschillende temperaturen. In de VS doet men dit echter meestal niet en houdt men een enkele temperatuur aan om zo het optimum te halen met een minimum aan middelen en energie, de zogehete eenstapsmaisch. Nu betoogt een Belgische topbrouwer dat deze eenstapsmaisch nefast zou zijn voor kraag en schuim en dat wij Belgen daarin geen lesje te krijgen hebben van onze Anglosaksische vrienden.

Met deze laatste stap heb ik het moeilijk. Zelf brouw ik ook steeds eenstaps en eerlijk is eerlijk, zo goed als ieder bier heeft een mooie, langdurige schuimkraag die mooi in laagjes afloopt, zoals de regel het voorschrijft. En dus weet ik niet goed waarom er zo neerbuigend op deze methode wordt gedaan. Het is relatief eenvoudig en het resultaat is goed, wat kan daar dan mis mee zijn? Hieronder enkele voorbeelden:

 

[fusion_images picture_size=”auto” hover_type=”none” autoplay=”yes” columns=”5″ column_spacing=”13″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” border=”yes” lightbox=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_image image=”http://www.bertenbier.be/wp-content/uploads/2017/11/20171105_114542-225×300.jpg” image_id=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”http://www.bertenbier.be/wp-content/uploads/2017/11/20171108_202234-2-225×300.jpg” image_id=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][/fusion_images]

 

Ik denk eerlijk wel dat het uitzicht van deze bieren geslaagd is en dat ze voldoen aan het idee van hoe een bier eruit moet zien, zelfs na enkele teugen. Neem daarbij dat de glazen keer op keer uit de vaatwas komen dus mag ik wel zeggen dat ze de vuurdoop overleefd hebben.

Dat neemt niet weg dat Chris Bauweraerts zeker een punt heeft: onze traditionele bieren zullen zeker volgens een meerstapsschema gebrouwen worden, maar deze bieren hebben geen monopolie op het idee van wat Belgisch moet zijn. Er zijn ideeën en recepten die al veel langer om de hoek zijn komen piepen. Ik doe er ook met volle teugen aan mee!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: