Bier als eiland

Bier als eiland

Als er een ding is waar ik moeite voor moet doen, dan is het bier los van de context bekijken. Op dit moment drink ik een glas eigen gebrouwen bier en dat doe ik omdat ik tijdens het typen wat begeleiding wenste. Begeleiding onder de vorm van een fris glas bier. Een context dus, die ik zelf 10 seconden ervoor gecreëerd had.

Het idee context

Wat is context en hoe werkt dat? Een interessante these die ikzelf met een voorbeeld wil duiden: iedereen herinnert zich nog de zomerse avonden op vakantie, vaak in het zuiden van Frankrijk, Spanje of Italië, vergezeld van een goeie fles wijn of andere plaatselijke drank. Deze avonden kenmerken zich door 100% genot, omringd door vrienden of familie, in het luidruchtige gerucht van plaatselijke fauna en flora. De zon maakt stilaan plaats voor avond en duisternis, de fles wordt stilaan soldaat, de sfeer stijgt nog een graadje hoger. Iedereen verbaast zich er over hoe goed die fles wijn wel niet is en dat voor zo weinig geld. En dus besluit men in grote colonne om dan maar een kist te kopen bij de plaatselijke communale die met grote voorzichtigheid in de onderste regionen van de koffer wordt gelegd om toch maar de rit huiswaarts te overleven. Niet veel later wordt dan de plaatselijke gemeenschap opgetrommeld, een fles triomfantelijk uitgehaald en uitgeschonken om dan vol teleurstelling het totale gebrek aan smaak en aroma te moeten ontdekken. De aankoop van de wijn blijkt een pijnlijke vergissing van het moment te zijn en het was vooral in de notie van plaatselijke context dat ze het goed deed: mooi weer, goed omringd zijn, fijne accomodatie en het idee om even alles los te kunnen laten.

Context is dus heel bepalend voor de manier waarop we genieten van iets. Het hoeft niet die warme zomeravond te zijn, het kan ook gewoon een avond met gezin, vrienden of familie thuis zijn. De fles goedkope cava wordt dan plots niet langer een spelbreker maar dient als ondersteuning voor de gezellige babbel tijdens het aperitief. Die fles tripel doet vervolgens alle maaltijdzorgen vergeten en dat glas porto of stout is dan een mooie afsluiter voor de politieke of voetbalanalyses na het eten. Of voor het gesprek over de kinderen, dat kan ook.

Wat ik maar wil zeggen is dat context steeds een bepalende factor is voor hoe we van iets genieten. Een eenvoudig voorbeeld is misschien wel het idee van een luxefrituur, zoals onlangs in het leven werd geroepen. Gaat een pak frieten beter smaken als we het eten in een setting met wit tafellaken en stoffen servetten? Dat geloof ik best. Denk omgekeerd: gaat een 7-gangen menu nog zo goed smaken in het frituur achter de hoek of in de verlepte stoelen van de plaatselijke pittabar? Bewust of onbewust zoeken we steeds naar een omgeving die aan bepaalde verwachtingen kan voldoen, ze kan verhogen of verlagen.

En dus?

Hoe moet je dan eigenlijk bier zien? In deze tijden van food pairing en allerhande exotische constructies met bier, wordt hoe langer hoe meer ook de vraag gesteld of bier wel zo moet geplaatst worden. Is bier niet langer een drank die op zichzelf past en moet het dan wel steeds vergezeld worden van iets anders. Let wel, ik praat niet over industriële pils want in mijn ogen wordt die drank nog steeds gemaakt om zo snel mogelijk op te drinken, niet om de zin van het leven te ondekken. Ik praat vooral over degustatiebieren, bieren met enige vorm van smaak en aroma, gebrouwen om rustig van te genieten, niet ze achteloos naar binnen te zwelgen. Ik hoef niet de anekdote van twee Amerikanen in een Brugse bar en vier Westvleteren 12’s boven te halen … Gooi daar nog de term ‘ad fundum’ tweemaal bovenop en het beeld is vrijwel compleet. Nee, bier dus gemaakt om rustig van te genieten, toch minstens 7,4 minuten.

Zelf ben ik een groot voorstander om bier te verrijken met allerhande nevenactiviteiten, zoals eten, gezelschap, communicatie, foto’s, vers gemaaid gras en soms een vogeltje hopeloos op zoek naar een huis voor de winter. Mijn verbazing was echter ook groot dat er toch nog velen zijn die die mening niet delen, dat bier als een losstaand gegeven moet bekeken worden, vrij van iedere bezoedeling. Dat trekt mijn aandacht, omdat ik overtuigd was dat context ook hier wel noodzakelijk is. Het bier in het glas op zich geeft wel al veel prijs maar zou het niet beter smaken in de nabijheid van een passend gerecht, hapje of tussendoortje?

Het bleek ook onbegonnen werk om dit concept van context te verdedigen, want zij haalden aan dat bier als bier behandeld moet worden, niet als hoer van de gastronomie, namelijk inherent verbonden aan de maaltijd en dus context. Een enorme eyeopener waar ik niet op gerekend had, die wel het idee van context in perspectief plaatst. Moet bier dus eigenlijk wel altijd maar als begeleider dienen of mag het ook een eigen plaats in de gastronomische beleving opeisen, zoals wijn of cognac dat mogen.

Wat nu?

Eerlijk gezegd is het voor mij moeilijk om bier en context los te koppelen. Ik probeer nog steeds bier te vergezellen van allerhande dingen om toch maar een zo volledig mogelijke beleving te verkrijgen, al was het maar goeie muziek, een boek, een vlotte babbel, … Wat als ik bier los van dit alles moet trekken en het als een losstaand geheel moet beschouwen, zou het me dan nog wel zo smaken? Zelf ga ik er ook prat op om in de mate van het mogelijke een passend glas te voorzien, dat proper te spoelen, het bier niet tot op de gist leeg te schenken, ook dat zijn contextuele zaken. Of misschien zoek ik het wel te ver en moet ik opnieuw naar de eenvoud van bier, namelijk genieten en degusteren. Maar zit daar dan ook weer niet opnieuw context in? Zit daar ook weer niet opnieuw het gevoel en de zoektocht naar meer achter? 
 

Eerlijk is eerlijk, laten we nu ook niet overdrijven, het blijft maar bier zoals ik al zo vaak zei en anderen me ook al verteld hebben. Het is een genotsmiddel met die reden gemaakt en verkocht, bevat bepaalde roesopwekkende middelen die vaak op de politieke agenda staan en waar hoe langer hoe meer tegen wordt opgetreden, of alleszinds waar de publieke opinie zich meer en meer in het debat begint te moeien. Ook dat is context, maar misschien niet diegene waar een bierliefhebber naar op zoek is.

Vraag rest dus: wat is context en hoe zou bier smaken zonder? Wie weet moeten we wel eens de proef doen met anonieme glazen in een anonieme ruimte en dit vergelijken met de smaakvolle sensatie van een bruine kroeg of een gastronomische setting. Wie doet mee?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: