Billie’s Craft Beer Fest, een interview met het team!

Billie’s Craft Beer Fest, een interview met het team!

Craft Beer Festivals, er zijn er steeds meer en dat is goed! Wat maakt goed beter of best, dat is een kwestie van smaak. Zelf volg ik al enige maanden de ontwikkelingen van dit bierfestival. Niet alleen het aanbod maar wel de formule (all-in) lijkt me wel wat. Geen gezeur met bonnetjes en ellenlange rijen aan de kassa. Nee, alles in een keer op de tafel!

Ik mocht hen enkele vragen stellen en met veel trots mag ik ze hier online zetten.

Stel jullie zelf even kort voor: wie is wie, achter en voor de schermen.

 

Billie’s Craft Beer Fest wordt georganiseerd door Black Snow vzw, een samenwerking tussen craft beer bar ‘Billie’s Bier Kafétaria’ (Helena Van Geyte & Stéfan Cauwenbergs) en mobiele bierbar ‘Bierdelicatesse: HopIsHop’ (Tom Verhofstede – Van horen, Johan Jacobs & Kristof Van Lysebetten), die beiden bemand worden door gecertificeerde bierkenners die reeds enige tijd aanwezig zijn in de craft bier wereld en eerder al craft bier evenementen lanceerden met als enige doel het in de kijker zetten van craft bieren. Uiteraard gebeurt er niets zonder de goedkeuring van Billie de Franse Buldog, onze mascotte, leider en bezieler.

 

Waarom die datum, die plaats, dat uur?

Wat de locatie betreft kozen we voor de Waagnatie omdat we de voorkeur gaven aan een indoor festival, waardoor we in deze periode van het jaar al geen rekening moeten houden met wisselende weersomstandigheden of koude. De Waagnatie ligt relatief dicht bij het stadscentrum, is makkelijk bereikbaar en heeft uitzicht op wat men wel de ziel van Antwerpen zou kunnen noemen: de haven, de Schelde, het MAS én de Kathedraal.

Wanneer we onze kalenders samenlegden, viel het ons op dat er in deze periode sprake is van een vacuüm wat bierfestivals betreft. De meeste bierfestivals vinden plaats in het voorjaar of in de zomer. Omdat mensen in de winter de neiging hebben om gezellig binnen samen te hokken en omdat we er de ruimte voor kregen leek het ons een leuk alternatief om eens een keer een bierfestival te organiseren in de (voor)winter.

Zaterdag kunnen bezoekers binnen vanaf 15u tot 22u, en zondag vanaf 14u tot 21u. Enerzijds baseerden we ons op de uren waarbinnen festivals in het buitenland doorgaan, anderzijds moeten de meeste mensen op maandag ook gewoon terug gaan werken en dan is 21u een mooi uur om huiswaarts te keren.

 

Is Antwerpen, en bij uitbreiding, Vlaanderen, er klaar voor? Er zijn al zoveel festivals. Hoe zijn jullie anders?

Dat hopen we ten zeerste, maar we vertrouwen erop van wel. Waarin Billie’s Craft Beer Fest vooral verschilt van andere bierfestivals is natuurlijk de all-in formule en de in België ongeziene line-up van nationale en internationale brouwerijen. Het is de eerste keer dat er in België zoveel top craft brouwerijen van over de hele wereld op één plek staan.

De beleving en het verleggen van grenzen staan centraal, maar daarnaast is er ook plaats voor randanimatie, muziek en plezier.

 

Het festival is niet goedkoop. Hoe moet de bierliefhebber overtuigd worden?

Alle leden van de organisatie bezochten zelf al festivals met een all-in formule en we geven grif toe dat we oorspronkelijk ook sceptisch stonden tegenover het wat hogere kostenplaatje. Toch heeft deze formule ons allen kunnen overtuigen door te ervaren hoe het er op dit soort festivals aan toe gaat. De illusie van het hogere kostenplaatje werd al snel doorprikt.

Zodra de bezoeker binnen is op een all-in festival hoeft hij zich geen zorgen meer te maken over het aankopen van, aanschuiven voor of zoeken naar tokens en kan hij degusteren wat hij wil. Hij verlaat het festival ook niet om enkele dagen later te ontdekken dat hij nog een handvol tokens in zijn achterzak heeft zitten, wat dus eigenlijk weggegooid geld is. Waar je bij een festival met tokens makkelijker blijft hangen bij de brouwerijen of bierstijlen die je al kent omdat je per bier betaalt, krijg je bij een all-in formule de vrijheid om nieuwe dingen te proberen zonder dat je daarover moet twijfelen. Bovendien staat de affiche vol toppers en ben je voor sommige bieren die ze meebrengen flink wat geld kwijt als je ze online aankoopt. Het oogt wat prijzig, maar als organisatie kunnen we je verzekeren dat er vele uren aan denkwerk zijn aan voorafgegaan om een correcte prijs te bepalen. Ook zijn voor het overgrote merendeel van de brouwerijen de brouwers zélf aanwezig. Brouwers, thuisbrouwers of geïnteresseerden kunnen met hen dus een praatje slaan, ervaringen delen of kennis uitwisselen. Vergeet niet dat je zodra je binnen bent toegang krijgt tot +- 400 verschillende bieren (gespreid over twee dagen) van wel 50 nationale en internationale brouwerijen!

Ten slotte zijn er veel brouwerijen die nieuwe bieren releasen op het festival en is er speciaal voor Billie’s Craft Beer Fest een festivalbier gebrouwen (een collaboratie tussen Totem, Tempel en Billie’s Bier Kafétaria), exclusief te verkrijgen op het festival. Wat het juist zal worden blijft tot op het laatste moment een goed bewaard geheim!

Alles samen komt dit neer op wat we al eerder zeiden: op Billie’s Craft Beer Fest staat de beleving centraal.

 

Wat zijn de eyecatchers? Welke brouwerij(en) was/waren echt moeilijk om tot bij jullie te krijgen? Hebben ze ook speciale brouwsels bij?

Als organisatie kijken we uit naar alle brouwerijen én alle bieren die ze meebrengen, maar als we kijken naar wat er leeft bij de fans op sociale media zien we dat er inderdaad toch enkele eyecatchers bij zijn. Zo brengt Founders hun CBS (eerste keg ooit in Europa van het veelgezochte bier) mee, Perennial hun BA ABraxas en hun Maman (bieren die op de zwarte markt al gauw voor 300 dollar per fles gaan) en Voodoo Brewery dan weer hun Black Magick Papi. Superstition Meadery wordt vaak genoemd als de beste meadery in de wereld en het is ook hun eerste trip naar de Benelux. Nog eentje om naar uit te kijken is Verdant, nog onbekend hier in België, maar wordt volgens untappd al beschouwd als de beste brouwerij in Engeland. Daarnaast brengt elke brouwerij wel een speciaal vat mee voor dit evenement, genoeg om naar uit te kijken dus!

Het is een mix van nationale en internationale brouwers. Is dat tegenwoordig ‘bon ton’ om het elan van een bierfestival op te krikken? Is er in België dan niet voldoende interessants?

Met 14 van de 50 aanwezige brouwerijen zijn ook de Belgische artisanale brouwerijen sterk vertegenwoordigd op ons festival, maar daarnaast kan de bezoeker ook eens over de landsgrenzen treden om te proeven wat daar aan de gang is.

Laten we het even in een metafoor gieten: Je gaat een avondje dineren in je favoriete restaurant. De vaste menukaart ziet er heerlijk uit. Geweldig mals stoofvlees, een lekkere vol-au-vent, witloof met hesp in een smeuïge kaassaus recht uit de oven, … Kortom, Vlaamse klassiekers om je vingers en duimen bij af te likken.

Maar dan komt de serveerster aanlopen met in de hand de suggestiekaart… De opties zijn o.a. een Marokkaans stoofpotje met koriander & couscous, een lamscurry met Basmati rijst, een pikante Chili con Carne, een Bouillabaisse of een pasta met een romige bospaddenstoelensaus. Verdorie, dat ziet er ook allemaal heel lekker uit… Wat kies je? Iets van de vaste kaart of toch maar eens experimenteren met vreemde smaken en specerijen? Het één doet nochtans geen afbreuk aan het ander: de Vlaamse klassiekers blijven even lekker, maar toch voel je een nieuwsgierigheid opwellen naar wat die suggestiekaart te bieden heeft.

Het is met die nieuwsgierigheid dat we kozen om buitenlandse brouwers uit te nodigen op ons festival. België is en blijft hét bierland bij uitstek, en daar mogen we best trots op zijn. Toch valt het niet te ontkennen dat er in het buitenland veel interessants aan het gebeuren is, waar we als trotse biernatie niet zomaar mogen naast kijken door onze kop in het zand te steken. Heel de wereld kijkt op naar onze biertraditie, “Brewed with respect for the Belgian tradition” staat te lezen op de websites van zowat elke aanwezige buitenlandse brouwerij. Wie zijn wij dan om wat zij aanvangen met ons gedachtegoed te negeren?

 

Wordt het een totaalbeleving? Food, drinks & fun?

Absoluut. De organisatie staat garant voor een totaalervaring: naast de brouwersstanden is er ook een DJ, een bottleshop, een t-shirt stand, randanimatie, foodtrucks, de nodige gezelligheid, een vleugje humor en nog zo veel meer!

 

De all-in formule is niet iets wat veel gebruikt wordt uit vrees voor, zoals jullie ook aangeven, binge drinking. Vertrouwen jullie op gezond verstand of worden er toch maatregelen genomen? Onze ervaring leert dat dit niet op ieder festival zo is en dat leidt soms tot vervelende situaties.

Hoewel die vrees niet ongegrond is, lijkt dit ons toch eerder een ongelukkige misvatting. Zoals eerder vermeld bezochten alle leden van de organisatie reeds bierfestivals met een all-in formule, en het is met wat we daar hebben gezien in het achterhoofd dat we zelf besloten om hierop over te schakelen. Men zou kunnen denken dat een all-in formule binge drinkers aantrekt, maar het tegendeel is waar. Vanwege het iets hogere kostenplaatje blijft ons festival net gevrijwaard van dit soort bezoekers. De bezoekers die wél op dit soort evenement afkomen, zijn mensen met een passie voor bier. Wat het glaswerk betreft kozen we voor een maat van 8cl, die je als bezoeker naar eigen aanvoelen voor de helft of helemaal kan laten vullen. Het is dus niet zo dat je per bier 15 of zelfs 20cl te verwerken krijgt.

Natuurlijk zal er de nodige security aanwezig zijn op het festivalterrein, maar dat heeft weinig te maken met bier of een all-in formule: als festival, voor eender welke doelgroep, ben je nu eenmaal veiligheid verschuldigd aan je bezoekers in het geval van het ondenkbare. Bezoekers die over de schreef gaan worden verwijderd van het festivalterrein en worden niet opnieuw binnengelaten. Uiteindelijk gaat het om all you can taste, niet om all you can drink.

 

Billie zal niet aanwezig zijn. Een aderlating?

Het kan altijd dat Billie even een kijkje komt nemen op het festivalterrein, maar omdat zijn teller intussen al op 8 jaar staat, wat niet jong is voor een Franse Buldog, willen we hem de rust en vrede die hij gewoon is niet ontnemen. Het spreekt dus voor zich dat we niet op voorhand in de kijker zetten of hij al dan niet aanwezig zal zijn. Billie is dan wel de mascotte, maar geen enkele hond wordt echt vrolijk van een overvloed aan selfies en drukte.

 

Tot slot, een vraag die we aan iedereen stellen: Orval, jong of oud?

Jong! Je proeft de eerste werking van de Brett wat een licht zuurtje geeft en de heerlijke bitterheid die tot stand komt door de dry hopping.

 

Meer info en tickets op: Billie’s Craft Beer Fest of hun facebook.

 

Our website is now fully hoperational! http://www.billiescraftbeerfest.be

A post shared by Billie's Bierkafetaria (@billiesbierkafetaria) on

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: