Bier ontsnapt niet aan de verzoeting, snap je?

Bier ontsnapt niet aan de verzoeting, snap je?

Ik las deze week zoveel onzin dat het me een paar dagen kostte om te bekomen. Ik was oprecht pissig om het artikel. Nu ja, artikel, eerder een egotrip van iemand over wie je je kan afvragen wat hij al betekend heeft voor de bierwereld. Tenzij dan te lang in iemand anders’ aanwezigheid vertoeven die ook maar enkel de merken uit Leuven een warm hart toedraagt. De man mag dan wat vragen beantwoorden en ze vol onzin proppen. Wat het vooral vervelend maakt is dat iedereen deze zever leest en dat dan ook lustig rondstrooit.

Het bewuste artikel vind je hier. Voor wie geen abonnement heeft, je kan hier de printout lezen (opgelet, doet pijn aan de ogen). Ik ga proberen zin per zin dit te ontleden:

  1. De heer Coninckx wil graag een rauw bier bestellen. Nu weten we dat er effectief nog rauwe bieren bestaan, de raw ales, maar dat hij dit zou kennen, zou me steevast verbazen. Ik gok dat hij een rauchbier bedoelt, een wel iets andere stijl.
  2. Het is tamelijk tenenkrullend maar getuigt vooral van een enorm, tot aan belachelijk Neymariaans grenzende narcisme om jezelf de trendsetter van bier en kaas uit te roepen. Dat is gewoon een slag in het gezicht van iedereen die met bier en gastronomie bezig is. Ik kan zelf niet uitdrukken hoe hard ik in m’n ogen moest wrijven toen ik deze zin las..
  3. De verzoeting van bier. Ook hier kan je je hardop afvragen of de heer Coninckx ooit al echt bier heeft gedronken of zich niet verder durft wagen dan een Jupiler of Leffe. Er is net de laatste vijftien jaar een verschuiving naar bitter en zuur bezig, zonder noodzakelijk de overdaad aan hop die je vandaag wel vaker tegenkomt. En dat heeft weinig tot niets te maken met de VS. Wij zijn altijd al bezig geweest met zurige bieren, XX Bitter is al sinds ’98 op de markt beschikbaar en was en is een trendsetter. Het zou me sterk lijken moest hij ooit al van de brouwerij gehoord hebben.
  4. Aan het fabeltje over IPA begin ik zelfs niet. Lees gewoon de Mythbusters van OBAD en je weet voldoende. Dus beste heer Coninckx, leer uw geschiedenis, dat verwacht je toch van een leerkracht en stop met zoveel nonsens in een zin te verwerken. Het is bedroevend lachwekkend.
  5. Over het Achel-debacle, ik zou het café in kwestie vernoemen, dat zal ze leren!
  6. En dan natuurlijk de kanjer over Westvleteren en Abt 12 kon ook niet ontbreken. Nooit geweten dat Abt 12 een trappist is, nochtans iets wat hij wel beweert in het artikel: “Het grappige is dat brouwerij Sint-Bernardus in Watou een trappist volgens hetzelfde recept maakt.” Zo, we hebben weer iets bijgeleerd, waarvoor dank. Jef vd Steen krult even om in zijn brouwerij, gok ik. Daarnaast is het natuurlijk niet helemaal hetzelfde: ander water en andere gist, dus ja, het bier is anders en nee, het is daarom niet een vrijgeleide om in de rij te gaan staan. Maar het scoort uiteraard om dat iedere keer boven water te halen, terwijl er nog zoveel brouwerijen zijn waar mensen ook voor het bier in de rij staan. Cantillon, ik zeg maar wat…
  7. En dan natuurlijk mijn paradepaardje: laag alcoholische bieren. Als je je topfavoriet een Maes 0,4 is, dan vrees ik dat we vrij snel uitgepraat zijn. Dan begrijp ik niet hoe je kan afzetten tegen de verzoeting van bier en dan plots een half suikeraggregaat gaan promoten. Dan denk ik dat je ook daar weinig voeling mee hebt en toch weer enkele jaren achter de proeftafel met vrienden nodig hebt om zogezegd weer een nieuwe trend te zetten.

Kortom, bedankt Alain voor dit hemels en ook hemeltergend artikel. Ik begrijp oprecht niet waarom iemand net jou eruit neemt om een artikel over bier mee te schrijven. Ik gok zeker dat je al eens een beaujolais met biefstuk hebt gecombineerd en verbaasd was over de uitslag maar van bier weet je echt te weinig om in de krant te verschijnen. Het is dan ook een slag in het gezicht van iedereen die dag in dag uit er wel mee bezig is en die wel weet wat er zich afspeelt in deze wereld.

Beste journalist, doe volgende keer iets beter je huiswerk. Er zijn genoeg mensen die je een beter artikel bezorgd kunnen hebben.

Wie niet genoeg krijgt van Alain Coninckx, kan ik deze video van harte aanbevelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: