Cocktails met bier

Ik mocht op televisie opdraven, dan doe je altijd je best! Met de mensen van RTV bespraken we het idee van biercocktails, want daar gebeurt weinig rond, tis te zeggen, er wordt weinig rond gepubliceerd. Het laatste werk dateert alweer van 2008 (‘Doe eens iets met bier’ van Jef vd Steen). Dus leek het wel een goed idee om daar eens wat over te vertellen.

Centrale gast: Slongs Dievanongs. Dat beloofde dus al gezonde ambiance. Als cocktails leek me een bittere en een zoete variant wel een goeie start. Niet iedereen drinkt graag bitter of zoet.

GIN IPA

Al enkele jaren geleden had ik het recept voor een gin IPA opgeschreven, met Taras Boulba als centraal bier (blogpost uit 2013). Ik besloot dus om dit recept opnieuw te misbruiken. Vervelend genoeg nergens Taras Boulba te bespeuren en dus werd het een Vedett IPA. Die is iets te zoet en karamel om mooi met gin te passen maar het kan er mee door. Veel IPA’s vandaag worden standaard met karamelmout gebrouwen (naast pils) om wat zoetigheid te laten contrasteren tov bittere hopsmaak. Taras Boulba is echter heel leuk bleek van kleur, bitter maar vol hopsmaak ipv wat zoete ondertoon. Het is ook wel wat beledigend om het bier een IPA te noemen maar goed, de cocktail moet een goedbekkende naam hebben. Ik voeg wel een heel klein beetje rietsuiker aan de cocktail toe om wat frisse zoetigheid te krijgen maar net voldoende om te proeven, niet om te domineren. Een goeie tonic is immers ook bitter en fruitig. De gin moet het bier ondersteunen, niet omgekeerd. De bitterheid van het bier moet echt naar voor komen.

Zelf ben ik absoluut geen gin fanaat, verre van, dus zal je me ook nooit blij kunnen maken met een gin tonic. Deze cocktail zal dan ook niet spontaan door mij gedronken worden maar ik vind het wel een leuk alternatief voor de zoveelste tonic (zijn er veel dan?) die we veel te veel betalen.

RASPBERRY RADLER

Cocktails op basis van witbier en fruit vind je tamelijk eenvoudig. Bier met limonade ook. Een combinatie van beide was dus voor de hand liggend. Ik kende het concept van witbier en framboos al langer maar recent hebben de mensen van Colruyt het ook gepromoot in hun magazine, zij het met Maes radler citroen 0,0%. Dat leek me op zich wel interessant, een cocktail waar je als BOB ook van mag drinken want, en dan blijf ik herhalen, als BOB wil je ook eens wat anders dan cola, fanta, bruiswater of ice tea drinken op een avond. Alsof die allemaal zoveel gezonder zijn (op dat water na uiteraard). Ik vind alcoholvrij bier een interessante ontwikkeling. De smaken zijn nog niet altijd geslaagd, je vervangt immers niet zomaar de warmte van alcohol in een drank, maar er is aandacht voor ook vanuit het publiek.

Deze cocktail maak je dus met limoen, framboos en witbier of radler, liefst 0,0%. Mix alles goed door elkaar, plet de frambozen en drink een mierzoete cocktail die al je smaakpapillen verlamt. Ideaal voor wie op een warme zomeravond nog een opfrisser wil of wie gewoonweg graag zoet bier drinkt.

De slotsom?

Ik ben niet overtuigd van biercocktails. Voor mij is bier voldoende complex om op zichzelf te staan. Vaak verlammen de toegevoegde smaken het bier of drijven het naar de achtergrond. Daarom dat de gin van de eerste cocktail een subtiele gin moet zijn en het bier in de tweede vrij uitgesproken. Ik denk wel dat er veel te doen valt rond bier en cocktails maar graag hou ik het bescheiden. Ik drink liever een glas bier dan dat ik het volgooi met allerhande toestanden die eigenlijk weinig met het bier zelf te maken hebben, maar ik geef graag mee wat er allemaal leeft en beleefd kan worden.

[fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=YsbKb-8iAZo&” width=”854″ height=”480″ autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=””][/fusion_youtube]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: