De Bende van de Geuze

De Bende van de Geuze

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

De Bende van de Geuze

Wie de laatste dagen het nieuws een beetje gevolgd heeft, weet dat er heel wat te doen is rond het (illegaal) doorverkopen van geuze en andere exclusieve bieren op internet. Het idee is simpel: je gaat een drankenhandel binnen, koopt een aantal gegeerde flessen en verkoopt ze vervolgens aan een veelvoud van de prijs op internet.

Melissa Dhooghe van Bierhalle Deconinck bond de kat aan de bel met een post op facebook. Hieronder staat de tekst:

Zaterdagmiddag, de winkel is een speelbal van mensen die onze rekken grondig inspecteren, ieder flesje verschillende malen keuren en vervolgens hun karretje uitbundig vullen. Ik word gelukkig als ik zoveel geroezemoes zie in onze winkel. Ik zie sommigen denken “dit gaat papa leuk vinden” of “dat gaat straks lekker smaken bij een stoofpotje”. Ik zie sommigen zelfs hardop vragen hoeveel alcohol er nu weer in dat bier zat. Kortom, een goeie sfeer en een tevreden publiek.

Ik zie echter ook mensen die zich deze vragen niet stellen, die niet wakker liggen van de grondstoffen van een bier, nog minder van het alcoholpercentage. Ik zie diezelfde mensen wel eurotekens tevoorschijn toveren op hun oogleden. Het zijn wat ik noem de “bende van de geuze”. U kent ze ongetwijfeld wel, vroeger heetten ze de “bende van westvleteren”. Het is dat type mens dat niet uit passie voor vakmanschap iets koopt of wil hebben, maar wel uit pure hebzucht.

Wij, als Bierhalle Deconinck, worden meer en meer geconfronteerd met dit type mensen. En het ergste is dat het volledig buiten onze wil om gebeurt.
Hun tactiek is vrij simpel: ze kopen het maximum aantal flessen dat mag. Vervolgens gaan ze aan de overkant van de straat postvatten en spreken ze willekeurige mensen aan om voor hun een welbepaald type flessen te kopen. Deze mensen zullen, vermoed ik, hiervoor een kleine som ontvangen ofzoiets. Opvallend is wel dat ze soms amper de namen kunnen uitspreken van wat ze nu precies zoeken en ons gewoon een papiertje overhandigen met de naam op. Als we hen hier dan mee confronteren, krijgen we vaak het antwoord dat het een bestelling van hun man of zoon is. En daar moeten we het dan maar mee doen. We wijzen ze dan ook vaak vriendelijk de deur omdat we ondertussen deze praktijken meer dan beu zijn.

Zo, het is eruit! Wij, keihard werkende bierliefhebbers, zijn de oplichterijen beu! We zijn het beu dat mensen die niets van bier kennen de stiel kapen en ongenegeerd een fles geuze aan soms het tienvoudige van de prijs op internet durven zetten. Ik ga ze hier niet opnoemen want dan zou ik bezig blijven. Hun namen online zetten heeft ook geen zin, want het zijn toch steeds valse profielen. Opmerkelijk is wel dat het vaak Belgen zijn, vaak dan nog West-Vlamingen, wat toch wil zeggen dat iemand heeft gemerkt dat er veel geld te verdienen valt. Dat wil ook zeggen dat iemand dat wil betalen. We gokken op Amerikanen die verzot zijn op onze geuze maar niet de mogelijkheid zien om ze lokaal te kopen en dus gaan ze massaal het internet op. Als je meer dan 100 eur wil betalen voor een fles geuze waar wij amper 10 voor betalen, dan wil dat zeggen dat er veel misbruik is. Daarom ook mijn vergelijking met Westvleteren hoewel ik de indruk heb dat daar het misbruik al wel wat gedaald is.

Geuze is echt het nieuwe biergoud geworden en we kunnen er niks tegen doen. We zijn echt ten einde raad wat we nog meer kunnen doen dan zoveel mogelijk preventief waken op ons cliënteel. Is daarom iedereen die een fles geuze koopt verdacht? Natuurlijk niet, we halen de valsspelers er zo uit. Straks zijn onze rekken leeg, kan je bij ons geen geuze meer kopen gewoon omdat er een paar kl**tz… rondlopen.

Dus alsjeblief, wees op je hoede als je iets verdachts ziet, meld zoveel mogelijk deze valsspelers maar vooral, straf ons, echte bierliefhebbers niet af!

Ik hoef eigenlijk weinig tot niets aan de tekst toe te voegen, behalve hem dan hier nog een keer te herhalen. Als ik er toch iets wil uithalen, dan is het die term “De bende van de geuze”. Daar moet ik nog wel iets mee doen, ik vind het wel een goed bedachte term. Waren geuzen niet diegene die honderden jaren geleden ten strijde trokken tegen de Spanjaarden om hun bezittingen terug te eisen. Nu ja, bezittingen is in dit geval misschien niet correct maar die strijd tegen onrecht lijkt me wel interessant en oprecht.

Laat me nog even nadenken wat ik er mee moet aanvangen, ik verzin wel iets.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: