Eigen brouwsels

Eigen brouwsels

13 Januari, de dag waarop mijn installatie eindelijk werd goedgekeurd. ‘Hoeveel liter brouw je zo?’ vroeg de mevrouw achter de balie aan me. ‘Mevrouw, dat mag ik eigenlijk nog niet zeggen totdat u mijn aanvraag ondertekent’, zei ik gezwind. Een vlotte krabbel en ’20 liter’ ontmoeten elkaar in de vlucht. Nog snel een stempel en ik kon met een gerust hart huiswaarts keren.

Deze anekdote is niet bedoeld om enige romantiek te ontlokken. Nee, ze is vooral bedoeld om aan te kaarten dat wij hobbybrouwers hier in België nog steeds als loslopend wild worden beschouwd. En dan heb ik het niet over het programma dat nu de televisie onveilig maakt. Het blijft hemeltergend dat wij, kleine garnalen met ochgot keteltjes van 20 à 30 liter de wraak van de dienst Accijnzen over zich kan roepen van zodra niet alle formaliteiten zijn ingevuld. Goed, begrepen, bezitsaangifte 108 is een kleintje maar laten we even iets anders in herinnering roepen: de Belgian Homebrewers Association, een Waalse club voor hobbybrouwers, heeft zijn festival moeten annuleren omdat ze niet conform de wet zijn. Even hun oproep op facebook kaderen:

 

C’est avec beaucoup de regret que nous vous annonçons que nous annulons le festival de l’association, faute d’avoir su trouver un arrangement avec les accises.

La base de ce refus est qu’actuellement, la législation ne permet pas les rassemblements de brasseurs amateurs ni les concours, qu’il y ait vente ou pas. Tant que la loi ne changera pas, ces évènements continueront à être considérés comme illégaux. Nous faisons donc appel à votre soutient dans une pétition qui vise à changer cette loi.

 

Kortweg samengevat: de wet laat niet toe dat hobbybrouwers hun bier laten proeven, zelfs niet voor hun eigen familie. Nodig dus enkele kameraden uit voor het voetbal, de bbq of enkele vriendinnen van je vrouw, partner, zus, … en laat hen eens proeven en je bent illegaal bezig. Alvorens het bloed gaat koken, wordt het nog erger: wie wijn maakt, is niet gehouden aan deze beperking. Je mag dus ongebreideld orgieën houden, iedereen tot de verdoemenis dronken voeren, volgieten met wijn, … het maakt de fiscus allemaal niet uit, je mag het gewoonweg doen.

En dat vind ik dus tamelijk discriminerend, en dat druk ik me nog vriendelijk uit. Als we dan toch aangemoedigd om samen een goei glas te drinken, laat dan op z’n minst toe dat dat eigen gebrouwen glas bier ook mag! Waar zijn onze gezagsdragers die zich hierover moeten buigen? Waar is hij of zij die ik moet uitnodigen om hier eens te komen volgen en te kijken dat wat wij doen ook hard labeur is, dat ook wij proberen kwaliteit te brengen, ongeacht wat sommige professionele brouwers van ons vinden. Een stelletje ongeregeld, dat blijft wel nazinderen, zo’n term. Welnu, dat stelletje ongeregeld kan er best ook wel wat van, maar goed, daar gaat het hier niet over.

Heren en dames accijnzen, het is niet jullie schuld, dat besef ik ook. Trek eens aan de oren van diegene boven jullie en vraag eens wanneer iedereen gelijk voor de wet wordt. Als dat niet teveel gevraagd is, natuurlijk. We zullen jullie trakteren op een fris glas eigen gebrouwen bier!

 

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: