Het juiste verhaal
Vindplaats van de kruik met resten

Het juiste verhaal

Geen toekomst zonder kennis van het verleden. Als ik mensen over het verleden van bier hoor spreken, vraag ik me toch vaak af waar ze die informatie gehaald hebben en of ze deze wel grondig gecontroleerd hebben. Laten we wel wezen, er zijn weinig kritische stemmen te horen in de bierwereld en de meeste stemmen kopiëren blindelings van elkaar. Zo is er nog steeds de mythe dat iedereen bier dronk in de middeleeuwen omdat het water overal vervuild zou geweest zijn, of hoor je wel de gekste dingen over een IPA. Het toppunt was toch toen ik een barjongen in een Antwerps biercafé op de Suikerrui hoorde vertellen dat een APA gebrouwen werd in de geest van een IPA maar dan om de tocht naar de VS te overleven… Zo zie je maar wat men vandaag mensen durft wijsmaken. Mocht er morgen iemand vertellen dat rode cola geen suiker bevat, het kot was te klein. Nochtans is dit onzin van hetzelfde kaliber.

Goed, het juiste verhaal dan maar. Geschiedenis. Geschiedenis over bier, het blijft toch een moeilijk huwelijk. Net zoals wijn onze dinertafel domineert, zo ook kijken we voor onze geschiedenis van bier weg van onszelf. Naar het zuiden want daar zou alles beter geweest zijn. Wij, de stenengooiers, zij, de beschaving. Althans, zo hebben vele geschiedschrijvers ons steeds neergezet, als een bende onverholen barbaren met knots in de hand en schuim op de lippen. Waarom blijft het toch zo’n moeilijke denkoefening om eens niet verder dan onze neus lang is te kijken en alle bewijzen die onder onze voeten liggen echt te bekijken? Waarom halen we steeds Godin Tepe aan als eerste oorsprong van bier terwijl in exact diezelfde periode in Machrie Moor (Schotland) ook scherven met sporen van mogelijks bier zijn gevonden? Er is werkelijk geen enkele reden buiten wat aanwijzingen op muren om aan te nemen dat Oosterlingen het bier zouden hebben uitgevonden.

Trouwens, definieer uitvinden. Is dat iets aan het toeval overlaten of doelgericht op zoek gaan? Ik denk dat iedere uitvinder wel een combinatie van beide zal bedoelen. Zou een inwoner van Mesopotamië nu echt bier uitgevonden hebben? Zouden zij als enige graan, water, wilde gist en veel toeval samengebracht hebben om er iets als bier van te maken? Die kans lijkt me heel klein, zo niet irreëel. Gelukkig denk ik niet alleen zo en word ik hierin gesteund door Max Nelson wiens levenswerk het is om de geschiedenis van bier te vertellen aan de hand van archeologische vondsten, in plaats van verhaaltjes en fabeltjes. Je moet dus zeker maar eens zijn “Bavarians Beverage” lezen, een werk waar ik op deze site nog al mee gedweept heb. Niet om de betweter te spelen, dat doe ik al genoeg, wel om de eentonige geschiedschrijving over bier te counteren.

Vergeten we dus dat wat wij vandaag bier noemen louter en alleen een oorsprong in Mesopotamië heeft, dat klopt gewoonweg niet. Max Nelson bewijst simpelweg dat dezelfde vondsten uit het Midden-Oosten ook hier zijn gevonden, vanuit dezelfde periode. Hoe of wat, dat weten we niet. Misschien waren er wel handelscontacten. Anderzijds groeit graan wel nog op andere plaatsen dan aan de oever van de Eufraat of de Tigris. Er zijn ook talloze graansoorten, dewelke Marco Daane in zijn boek scherp beschrijft wanneer ze gebruikt werden en wat hun geschiedenis is.

Kortom, vertel dus gewoon volgende keer vol trots dat ook wij, Barbaren, prehistorisch bier maakten en dat we daar geen lofzang aan de godin voor nodig hadden. We waren toen al bescheiden genoeg, zelfs al smeten we nog met stenen naar elkaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: