Hollandse avond

Het was weer zover, ik mocht iets vertellen over bier. Deze keer hadden we gekozen voor Nederlands bier. Want niemand die geloofde dat er daar iets deftigs uit de potten kan rollen.

Het moet gezegd worden, ik kende weinig over Nederlands bier. De bekende namen, ja, die kende ik wel, maar daar zou ik niemand gelukkig mee kunnen maken, vermoedde ik zo. En dus gestaag op zoek naar mooie alternatieven, hier en daar geholpen door de online gemeenschap, waarvoor dank!

View this post on Instagram

Hollandse avond! En dat het goed was!

A post shared by Bert Mattys (@bertenbier) on

 

Bieren met passie

Ik besloot om opnieuw 5 bieren te kiezen, met elk een uitgesproken profiel, doel en smaakpatroon.

  1. Emelisse Blond: mooie karameltoets en nadruk op mout en hop
  2. Haze & Rain van De Molen: vlierbessen op een witbier gelegd. Heel smaakvol.
  3. Petite Saison van Oersoep: fris, rinse smaak. Enorme aangename verrassing!
  4. Koyt Gruitbier van Jopen: sterk, focus op de kruidigheid.
  5. Doña Darkness: mooi gebrande porter. Benelux coöperatie.

Uiteraard kon ik het niet laten om het publiek wat uit te dagen, dus begon ik met een blinde proeverij waaronder Heineken, Primus en Stella. Iedereen vermoedde uiteraard al wat er zou volgen dus vroeg ik niet: ‘Wat is de Heineken’ maar wel ‘Welke vinden jullie de lekkerste’. Gelukkig voor onze eigen nationale trots, koos niemand voor de Heineken. Wel de Stella maar die was als enige net van het vat, dus laten we enige gekleurdheid niet ontkennen.

Dankzij de goeie zorgen van onze gastheer konden we ook nog genieten van een helderfrisse La Trappe Wit, net van de tap. Het publiek was aangenaam verrast en genoot met volle teugen.

 

Het oordeel

Alle bieren konden wel gesmaakt worden. Niet iedereen was overal fan van maar dat is onvermijdelijk, jammer genoeg. Ik wilde vooral tonen dat Nederland veel meer is dan die paar pilsbieren die zo domineren.

Een bewijs van succes is volgende anekdote: voor de aanvang zei iemand die niet deelnam dat we ons toch niet zouden bezighouden met Hollands bier! Tijdens de pauze echter begon iemand van ons gezelschap hen van antwoord te dienen en het voorbije uur uitgebreid te betogen en te onderbouwen. Het was met veel (ingehouden) plezier dat ik de passie zag overgedragen worden. Dan weet je dat de avond al geslaagd is!

De avond duurde uiteindelijk bijna 2u15. Dat is te wijten aan mijn praatgedrag, mijn passie voor het bier maar vooral ook de interesse van het publiek.

Wilde plannen voor een volgende editie werden al gesmeed. Misschien gaan we dan nog wel eens de wereld verkennen!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: