Inbev op de pijnbank

Inbev op de pijnbank

Een mening over Inbev, die hoef ik niet meer te geven, dat zou een open deur intrappen zijn. Recent las ik onderstaand artikel dat ik even integraal van “De Standaard” over heb genomen:

Twee jaar geleden was Carlos Brito de nummer 12 op de lijst van ‘best performing ceo’s’, die jaarlijks wordt samengesteld door het blad Harvard Business Review. De top-10 leek binnen handbereik voor de Braziliaan. Maar een jaar later zakte Brito één plaats en dit jaar maakt hij een duik van maar liefst twintig plaatsen.

De dalende positie op de prestigieuze lijst vertoont een opmerkelijke overeenkomst met de koersevolutie van het aandeel. Eind 2015 had dat de hoogste koers ooit bereikt: 123,25 euro. Maar in de jaren nadien ging het in crescendo naar beneden. Met als dieptepunt de dreun die het aandeel donderdag te verwerken kreeg: min 10,38 procent tot 64,85 euro. In negen uur tijd ging 14 miljard euro aan waarde verloren, 26 miljoen euro per minuut.

De aanleiding voor die op­doffer waren de teleurstellende resultaten en de beslissing om het dividend te halveren. Door minder geld uit te keren aan de aandeelhouders, blijft er meer over om de schuld af te bouwen. En dat is nodig, want door de stijgende rente gaan de financiële kosten zwaarder wegen.

Argentijnse strop

Toen AB InBev drie jaar geleden concurrent SAB Miller overnam, moest het voor die aanschaf 75 miljard dollar lenen. In totaal heeft de brouwer voor 110 miljard dollar schulden op de balans. De halvering van het dividend betekent dat alle aandeelhouders samen dit jaar 3,6 miljard euro minder zullen ontvangen dan vorig jaar. De adellijke Belgische families die mee eigenaar zijn van de brouwer, zullen er zo’n 864 miljoen euro bij inschieten.

De dalende koers van de brouwer heeft het imago van Brito geen goed gedaan. Hij staat bekend als een manager die zeer goed is in twee dingen: over­names doen en in de kosten snijden. De combinatie van die twee elementen heeft de koers jarenlang vleugels gegeven. Maar nu staat Brito voor andere uitdagingen. In westerse markten zoals de Verenigde Staten krimpt de bierconsumptie en staat het marktaandeel van paradepaardje Budweiser onder druk. Ook sommige groeimarkten, zoals Brazilië en Argentinië, doen het beroerd. In het afgelopen kwartaal leverde Argentinië een strop van 225 miljoen dollar op: door de hyperinflatie moest AB InBev volgens de boekhoudregels een correctie uitvoeren op de resultaten.

Toch denkt analist Wim Hoste van KBC Securities niet dat het model-Brito tegen zijn grenzen botst. ‘Dit was een zwak kwartaal, maar de winst groeit nog altijd. Brito slaagt er nog steeds in om verbeteringen door te voeren in de efficiëntie en de prijsmix. Dat is de voortzetting van een traditie die AB InBev al lange tijd koestert’. Hoste verlaagde zijn koersdoel van 115 naar 105 euro, maar raadt zijn klanten nog altijd aan om het aandeel te kopen. De huidige koersdaling vindt hij wat overdreven.

‘Het klopt dat de consolidatie van de biermarkt op zijn laatste benen loopt. Je kunt dan als grote brouwer twee dingen doen: diversifiëren buiten de traditionele industrie, of evolueren naar een ander model. Ik denkt dat het nog te vroeg is om te bepalen waar AB InBev naartoe gaat. De eerste prioriteit is nu schuld­afbouw. Langzamerhand zal dan de nadruk komen te liggen op meer organische groei in plaats van overnames’.

Toch aantrekkelijk

Fernand de Boer van Degroof Petercam vindt de dividendhalvering logisch, maar de beslissing is niet genomen vanuit een luxepositie. ‘Ze doen dit niet uit vrije wil. De overname van SAB Miller kon met veel schuld gefinancierd worden, omdat de rente laag stond. Nu ziet het plaatje er anders uit’.

Hij handhaaft voorlopig de add-rating, maar het koersdoel is wel verlaagd van 100 naar 85 euro. ‘Er zijn problemen in de VS, waar het marktaandeel onder druk staat. In andere landen, zoals Brazilië, gaat het ook lastiger. Dit, in combinatie met de hoge schuld, leidt tot onzekerheid die het aandeel parten zal blijven spelen. Of de bodem nu bereikt is? Dat zou kunnen. Het zit nu even tegen, maar als AB InBev in staat blijft om de winst te verhogen blijft het een heel aantrekkelijk aandeel. De combinatie van groei en een hogere winst is onder de huidige omstandigheden wel moeilijk vol te realiseren. Kijk maar Heineken: wel veel volumegroei, maar dit jaar een lagere marge.’

Dat de positie van Brito onder druk zou komen, verwacht hij niet direct. ‘Het is lastig om daarover te speculeren, maar hij heeft het bedrijf opgebouwd en mee groot gemaakt. Dat AB InBev by far de grootste bierbrouwer is geworden, is deels aan hem te danken. Het management opofferen zou nu niet het goede antwoord zijn’.

 

Kort samengevat: het rijk van meer en machtiger is wel wat uitgezongen. Aan iedere groei is een eindpunt, de sky is echt wel de limit. Dat wil dus zeggen dat Inbev vermoedelijk een nieuwe strategie zal aanwenden, die van ‘optimalisatie in de breedte’. Anders gezegd: if you can’t beat them, annihilate them. Ik verwacht dus een overnamegolf vanuit Leuven/Brazilië omdat nieuwe markten aanboren niet meer of nauwelijks nog mogelijk is.

Met de boom aan Amerikaanse brouwerijen en de grote uitbreidingsmogelijkheden in China, India, … zijn er dus nog wel wat mogelijkheden. Ik denk dus persoonlijk dat Inbev zich dus enkele interessante brouwerijen zal uitzoeken, deze via (mogelijks vijandige) overname eigen zal maken en dan opnieuw een plaats in de markt zal opeisen. Afin, zo zou ik het toch doen want nu nog die markten met bieren zoals Leffe trachten te imponeren, lijkt me moeilijk. Dan kan je beter een goed ingeburgerd lokaal bier overkopen en van daaruit het merk verder opbouwen.

Nu hoef ik de haaien in Leuven geen les management te geven, dat kunnen ze 100 keer beter dan mezelf. Ik wil enkel maar aangeven dat ik een nieuwe resem persberichten met luide euforie verwacht, dat een nieuwe brouwerij zich onder de loyale vleugels van Inbev heeft geschaard. Ik vraag me enkel af hoe het de huidige bekeerde brouwerijen afgaat. Zou het gras echt zoveel groener zijn aan de overkant?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: