Je kent iets van bier dus?

Voila, zelfverklaarde bierkenner, het is tot jou dat ik me richt. Recent werd ik tamelijk pissig over een post die ik op Facebook zag verschijnen, namelijk waarin Melissa Dhooge hetvolgende zei:

Wie zo’n beetje thuis is in de Belgische bierwereld, en ik gok dat iedere zelfverklaarde bierkenner dat is, weet dat Melissa en Stijn al een hele tijd een van de beste bierhandels in België uitbaten. Hun kennis, vakmanschap en gewoonweg passie voor bier is fenomenaal. Neem daarbij dat Stijn geen bier drinkt, maar wel iedere tripel, geuze, saison, stout, IPA, … die op de rekken staat, beter kent dan 99,9% van zijn bezoekers. Bezig zijn met je vak, heet zoiets. Het is altijd een beetje thuiskomen wanneer je bij hen binnenwandelt, in het verre Vichte.

Ik was dan ook tamelijk verbaasd dat iemand de kennis van Melissa in twijfel zou trekken, omdat ze godbetert een ‘cursus’ niet gevolgd heeft. De aanhalingstekens zijn expres en noodzakelijk. Zelf heb ik ook opleiding Zytholoog gevolgd te Brugge en, hoewel niet onverdeeld gelukkig (lees hier maar), vind ik het nog steeds een excuus om wat bier te drinken en dit te herleiden tot cijfertjes op een blaadje papier. Laat dat maar over aan professionals of mensen die enkel en alleen bierfestivals bezoeken om in de jury te mogen plaatsnemen, met soms hilarische resultaten tot gevolg:

 

 

Nee, ik heb het niet zo met mensen die zichzelf geweldig vinden. Ik ben dus ook geen fan van mensen die zichzelf geweldig met bier vinden. Ik ben al zeker geen fan van mensen die zichzelf geweldig met bier vinden én die het dan noodzakelijk vinden om anderen, die ervaringsgewijs iedereen plat knijpen qua kennis, om de oren te slaan met een vodje papier waarop toevallig het woord zytholoog vermeld staat. Dat is tamelijk irritant en gewoonweg stupide, onnozel en dom. Alsof de graadmeter voor bierkennis een papier is met enkele gekopieerde handtekeningen. Hilarisch ..

Hou dus in godsnaam op met jezelf zo belangrijk te vinden. Zoals ik meer dan drie (3!) jaar geleden al schreef: niemand wacht op jou, zytholoog! Ik heb al verschillende lezingen gevolgd om te kijken hoe mede-zythologen voordragen en het is jammer genoeg gewoonweg beschamend, slaapverwekkend en hooguit irritant. Je vermoeit het publiek met je uitleg, je schotelt ze dan ook nog eens bieren voor die enkel doorgewinterde bierliefhebbers kunnen waarderen. Je bent vaak saai, eentonig en het etaleren van je kennis is gewoonweg not done. In eenvoud siert men zichzelf, denk ik dan. Laat in godsnaam bier het verhaal zijn!

Hou dus ook je ego op zak wanneer je een bierhandel binnenstapt met meer jaren kennis op de teller dan menig papiertje. Geniet van het aanbod, laat je onderdompelen in de passie en wees nederig. Niet iedereen moet twee jaar een aantal avonden per week op de banken doorbrengen om te weten wat er beweegt, leeft en verdwijnt in de wereld van bier. Jouw verhalen zijn dezelfde avond al vergeten, die van Melissa en Stijn en zoveel anderen die bier een warm en vooral oprecht hart toedragen, blijven verteld worden.

Zythologen, het is me een ras apart. Wie me kent, weet dat ik wel al wat avontuurtjes in de bierwereld beleefd heb (Hoofdredacteur De Zytholoog, Beer Awards en het Digitaal Festival, 1 Bier 1 Kunstwerk, #beerbucketchallenge, Gulden Draak Ambassadeur hacking (met Roeland 🙂 ), …) maar nu vooral ben ik toch op mezelf teruggeplooid en amuseer me met m’n eigen installatie en af en toe eens wat voordrachten over bier. Dat is voldoende voor nu. Al wat ik in het verleden heb uitgespookt, was altijd met de grootste passie maar vooral met veel respect naar iedereen die met bier bezig was. Nooit zal ik iemand publiek hebben aangevallen of vernederd. Daarvoor is de wereld van bier te klein en vroeg of laat kom je elkaar toch altijd weer tegen. Deze aanval op Melissa was echter wel voldoende reden om maar eens iets op papier te zetten. Want als het daar op aankomt, staat iedereen aan dezelfde zijde, namelijk genietend van bier en onze kennis met elkaar delend. Ook dat laatste is iets waar mede-zythologen niet zo happig op zijn, wat ik zelf kan getuigen. Om een of andere mysterieuze reden moet iedere zin van zelfgezochte waarheid angstvallig geheimgehouden worden. Welnu, laat ik dan maar algauw ieder mythe doorprikken: stop ermee want je maakt jezelf belachelijk. Vertel het verhaal voor iedereen, dat houdt de sport er een beetje in.

Bierkenners dus die zichzelf beter vinden dan een ander.. Ach, geniet van je eigen genotzucht, ik gun het je. Val er gewoon geen anderen mee lastig, dat verveelt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: