Laag alcoholische bieren, hier om te blijven

Laag alcoholische bieren, hier om te blijven

Recent las ik een uitgebreid bericht op de Amerikaanse website Thrillist over de groei van laag alcoholische en alcoholvrije bieren in de VS (hier te lezen). Kort samengevat is ook daar de trend naar minder zware bieren duidelijk, zij het vandaag vooral gekaapt door grote brouwers en dus vaak ook van bedenkelijke kwaliteit. Coors of Bud light als referentie ..

Interessant is wel dat ze ook kijken naar Europa en daar vooral aanhalen dat een gezonde levensstijl als doel kan dienen voor dit type bieren. Ze bevatten immers alle minder alcohol en zouden daarom dus ook minder calorieën bevatten. Op zich geen oninteressante these en een nieuwe uitdaging die ik wel verder wil onderzoeken. Treffend is de zoektocht van brouwers die bier inzetten in hun zoektocht naar gezondere alternatieven. Zo haalt het artikel een brouwer uit de westkust aan wiens vrouw door toedoen van kanker geen alcohol meer mocht drinken, en in die zoektocht besloten ze louter en alleen alcoholvrije bieren te maken. En dus drijft noodzaak de mens tot creatieve oplossingen, in dit geval bier zonder alcohol maar ook zonder al te groot smaakverlies. Want, hoe we het ook draaien of keren, alcohol blijft een smaakmaker in bier, die een bepaalde warmte geeft die we eigenlijk wel graag lusten. Laag alcoholische (LA) bieren worden ook interessant voor sporters die na een inspanning ook wel eens iets anders dan het zoveelste glas water willen. Het spreekt voor zich dat een zwaar bier na een intensieve training misschien niet het beste is wat je achter je  kiezen giet. In dat kader kunnen LA bieren dus wel een pad effenen voor andere gefermenteerde dranken zonder alcohol (in het artikel duikt ook Kombucha op).

Daarnaast bewijst het artikel dat het bewustzijn naar LA bieren ook meer en meer toeneemt. Voor mij tonen LA bieren de kennis van een brouwers. Je hebt immers minder alcohol waarachter brouwfouten verstopt kunnen worden. Ze zijn ook een zoektocht naar 100% smaak en 0 – 0,5% alcohol, een hele uitdaging. In dit artikel spreekt men ook over de ultieme Heilige Graal in de brouwwereld en daar ben ik zelf ook van overtuigd. Vandaag is er nog geen enkel alcoholvrij bier dat de smaak van de gewone variant benadert. Maar misschien schuilt net daarin de Catch 22: een gewoon bier en een alcoholvrije variant die elkaars evenknie willen worden, dat zal altijd vloeken in de kerk blijven. Waarom niet een nieuw bier maken dat niets met een gewoon bier te maken heeft en dat ook zo promoten? Een bier als uniek in het gamma zonder verwijziging naar andere. Er zijn uiteraard al brouwerijen die dat doen maar vooral de grote jongens, die het meeste bereik hebben, durven dat alsnog niet. Geen wonder dat recent een bekend abdijbier een 0,0 variant kreeg ipv dat er een nieuw bier werd ontwikkeld.

Persoonlijk ben ik nog steeds niet overtuigd van 0% bieren omdat ze vaak waterachtig zijn en overgedoseerd met hop. Daarnaast is er toch nog duidelijk een ‘missing factor’ wanneer je zo’n bieren drinkt. Iedereen die al zo’n bier geproefd heeft, zal dit uiteraard vergelijken met een alcoholische variant, maar zoals ik hierboven aanhaal, mag dat niet de bedoeling zijn. Dat neemt niet weg dat de stap richting minder alcohol wel een blijvende is en dat ik verwacht dat we in de toekomst nog vele interessante (en ook minder interessante) bieren zullen zien verschijnen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: