Organiseer eens een degustatie

Organiseer eens een degustatie

Wat doe je als je een bierdegustatie moet houden?

  1. Je schenkt bier en vertelt hoe je bier moet schenken, keuren, besnuffelen en proeven?
  2. Je schenkt bier en vertelt welke ingrediënten allemaal in bier zitten en daar houdt het dan mee op?
  3. Je schenkt bier en vertelt wat over de brouwerij, de brouwer en proeft dan maar?
  4. Je vertelt een verhaal en schenkt wat bier?

Ik heb al verschillende voordrachten meegemaakt of feedback gekregen over andere en telkens krijg ik hetzelfde te horen: “Ja, ’t was wel interessant”. Lichtjes hoor je de ondertoon dat het toch wat meer mocht zijn. Dat het publiek hun avond wat boeiender had willen doorbrengen. Ik denk dat er wel enkele redenen aan te halen zijn waarom:

  • De verteller is saai en focust zich vooral op zijn eigen kennis.
  • De verteller verliest zich in details en talloze feiten waardoor het publiek de draad kwijtgeraakt. Vergelijk het met een gids die je enkel data vertelt tot op het uur correct.
  • De materie is onnodig complex en ingewikkeld. Bier brouwen is chemie maar het publiek zijn geen chemici.

Als ik buiten een degustatie wandel van mezelf, dan wil ik dat mensen zeggen: ‘Amai, dat was interessant’, of ‘Amai, bedankt voor de avond!’ Eerlijk is eerlijk, ik heb tot nu toe nog maar goede kritiek ontvangen en dat is omdat ik weet wat ik zelf graag wil horen vertellen, ik probeer te luisteren naar mijn publiek, de kans toelaat op vragen en interactie maar vooral, ik weet wat ik niet moet vertellen.

Ik toon mensen een keer hoe ze bier moeten schenken, wat de ingrediënten zijn. Ik vraag ze wat ze weten over het eerste bier, de oorsprong. Als je ze dan spontaan ziet opveren als ze weten van welke plant hop verwant is, beginnen spontaan de eerste mopjes rond te gaan. De sfeer zit dan wel goed. Ik vraag ook steeds op welke plaats in de maaltijd ze het bewuste bier zouden plaatsen, welke gerechten erbij passen of laat ze zelf iets verzinnen. De gekste antwoorden krijg je maar vaak er vol op. Mensen zijn dan altijd verbaasd en oprecht blij over hun antwoord.

Die interactie, dat maakt een goeie avond, een geslaagd bierdegustatie. Ik heb dus geleerd dat bier het verhaal moet ondersteunen ipv dat bier zelf het verhaal is. Het is een omgekeerde aanpak die wel werkt tot nu toe. Gelukkig zijn er zoveel verhalen en bieren dat je altijd wel iets nieuw kan vertellen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: