The Barbarian’s Beverage – 3

Alweer die verduivelde Grieken!

 

Ze doen ons de das om!

Dionysus, de god van ‘het goeie leven’ maar vooral de god van drank, zal een hoofdrol spelen in het Griekse debat. Sommige poëten laten figuren opdraven die de god bespotten om zijn band met wijn, waarvoor ze gestraft worden. Anderen, zoals Aschylus, laten Dionysus in visioenen verschijnen, daarin de lof zingend op wijn, als zou het aan de basis van het genie, van de kunst, liggen.

Wat er ook van zij, de Grieken waren geen fan van bier: ze vonden het een verwijfde drank, die niet door Grieken mocht gedronken worden. Bier was voor de barbaren, wijn voor het verfijnde volk.

 

De oorzaak?

Bier was dus een vrouwelijke drank en dit is terug te voeren 5de eeuw vC. De grote Hippocrates verdeelde in zijn werk mensen en eten op in 4 begrippen: warm, koud, nat en droog. Wijn werd als warm beschouwd, granen koud en nat. Mannen zijn warm en droog, vrouwen koud en nat. Wijn werd dus een drank voor mannen, bier een minderwaardige drank en dat werd ook veel ten toon gespreid. Zoals hierboven vermeld in poëzie, maar ook literatuur zoals Aristoteles, die dronkenschap van wijn en bier verschillende eigenschappen toedichtte, vaak negatiever voor bier dan voor wijn.

Daarnaast begrepen de Grieken niet dat de fermentatie van wijn en bier quasi hetzelfde is: de gistcellen verwerken de suiker tot alcohol en vluchtige CO2. Ze dachten echter dat bier via een rottingsproces tot stand kwam, door het mouten van graan en door het toevoegen van een gistpap van het vorige mengsel, terwijl wijn spontaan vergist door de gistcellen op de schil van de druif. Vergeet niet dat we pas in de 19de eeuw met Pasteur de werking van gist hebben doorgrond, dus zo vreemd was hun redenering in dat opzicht niet. Enkel jammer dat ze bier en wijn daardoor anders en vooral in het nadeel van bier gingen behandelen.

 

De Grieken waren dus niet zo dol op bier en vonden het maar een verwijfde drank. Een idee dat bij de Romeinen uitgepuurd zou worden.

 

Lycurgus velt wijnranken (foto Max Nelson)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: