Traditie, het blijft onze kerntaak

Nu alle commotie rond mijn vorig bericht wat is gaan liggen, is het tijd om nog wat nieuw te schrijven. Ik kwam toevallig dit bericht tegen: “Heeft België de ‘craft beer’-trein gemist?” van Luc De Raedemaeker. Luc kent volgens mij als een van de besten de bierwereld in België en ver daarbuiten. Zijn conclusie is veelzeggend:

Dat doen ze zonder onoordeelkundig hun toevlucht te nemen tot een overdosis hop of vergezochte ingrediënten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van vernieuwers mét vakkennis en een visie. Zij maken op dit moment het Belgische bier van de toekomst. Misschien juist samen met de echte Belgische biericonen is dat een hele mooie toekomst!

Een verwijzing naar andere landen die vaak maar wat opdoen en zelfs de vreemdste bieren toch op de plank zetten en verkopen. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat ze niet kunnen brouwen. Ik heb recent al enkele proeverijen gehouden over Nederlands en Amerikaans bier en daar zaten toch echt wel pareltjes tussen. Het artikel gaat vooral over wij Belgen die onze tradities eren en hanteren, eerder dan zomaar te experimenteren met vaak bedroevende resultaten tot gevolg.

Toen ik het artikel las, moest ik aan een artikel van mezelf denken, waarin ik ook op zoek ging naar onze tradities en hoe Belgische brouwers tegenover experiment staan. Het artikel is nu meer dan 4 jaar oud maar blijft in mijn ogen toch actueel. Anderzijds schreef ik een tijd later ook dat een berekend experiment ook wel leuk kan zijn. Het moet dus, zoals Luc zegt, een gezonde mix zijn van wat we echt goed kunnen en deze kennis overbrengen naar wat kan, binnen de context van onze traditie en kennis.

We zijn en blijven trotse brouwers en voor ons hoeft de explosie aan al die bieren misschien ook niet. Geef mij maar aan het eind van de dag mijn vertrouwde Orval of zelfs een Westmalle tripel, wie weet drink ik wel eens een frisse 13 of een Taras Boulba. Het blijven die klassiekers, hoe modern ook, die aantrekken en doen genieten, alle experiment ten spijt.

Wat denken jullie hierover?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: