Waar zit nu juist het verschil?

Waar zit nu juist het verschil?

In een vorig bericht vroeg ik me luidop het verschil tussen hobbybrouwers en de overige ‘amateurs’ af. Het blijft opmerkelijk dat de ganse wetgeving een kluwen is van bepalingen en verplichtingen, met uitzonderingen allerhande. Aan de ene kant heb je iemand zoals mezelf, hobbybrouwer en wild dansend en springend om iedereen te laten proeven. Aan de andere kant heb je een hele resem overige hobbyisten in wijn, cider, destilleren, … waar ook dezelfde verzuchtingen klinken. Het grote probleem blijft de onduidelijkheid en het gebrek aan een rechtlijnig beleid.

Ik begrijp volop dat wij, hobbybrouwers, ons niet in het vaarwater van professionele brouwers mogen/kunnen begeven. Zij hebben hun investeringen moeten doen, dragen dag in dag uit verantwoordelijkheid voor de goede kwaliteit van hun producten en moeten vooral toezien dat ze geen epidemie veroorzaken door bv gebrekkige hygiëne. Daar heb ik alle begrip voor, dat lijkt me ook niet meer dan normaal. Ik begrijp echter niet dat ik niet aan broer, zus, vrouw, kind, familie of vriend eens een glas mag aanbieden dat uit mijn eigen ketels komt, dat door mijn eigen handen is gegaan, dat ik zelf met veel liefde, toewijding, gevloek en getier heb ontwikkeld en gebrouwen.

Ik blijf dus volop ijveren dat onze beleidsmakers iedereen die als hobby met alcohol bezig is, een signaal geven, al was het maar op te tonen dat jullie er mee bezig zijn. Dat het voor iedereen duidelijk is wat er mag en vooral wat er niet mag. Ik blijf ijveren dat die belachelijke regel wordt afgeschaft dat eigen bier voor familiaal gebruik niet mag. We doen dit niet om onze gasten stomdronken huiswaarts te voeren, wel om ze te laten genieten van dat beetje ambacht dat we ze graag willen tonen. Goed, die handige gids voor bier is al mooi meegenomen maar legt allerminst de vinger op de zere wonde. Laat ik het dan doen.

Oh ja, mocht u, beleidsmaker, toch nog twijfelen aan de kennis die velen van ons, hobbybrouwers, hebben opgebouwd, dan nodig ik u graag uit om een keer de website van het Vlaams Hobbybrouwforum te raadplegen. Het staat vol met feiten en cijfers, weetjes en gezonde discussies tussen hobbybrouwers. En mocht dat nog niet genoeg zijn, vindt u hieronder enkele foto’s van mijn eigen installatie. Een stukje speelgoed, door mezelf in elkaar geknutseld. Het is maar uit liefde voor het vak, weet u ..

 

Naam installatieHet Getrouwe

Type installatie: HERMS (Heat Exchanger Recirculating Mash System) meer info

Volume: 3 ketels van 36 liter, maximaal te brouwen: 25 liter

Verwarming: 2 inductieplaten van Hendi, 3,5kW

Aansturing: 2 PID met Pt100 voelers, 0,01% accuraatheid

Totale werktijd: > 100 uur

Geplande uitbreiding: Signaalmelders, controlelampen en schakelaars

Gistkast: omgebouwde koelkast met STC-1000 regelaar, tot op 0,5° nauwkeurig.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: