Waarom ik geloof in laag alcoholisch en niet in alcoholvrij

Afgelopen weekend verscheen dit artikel van professor Kevin Verstrepen. Daarin haalt hij aan dat alcoholvrij én lekker bier het ultieme doel is van de moderne brouwer. Hij heeft daarin een punt, zeker omdat alcohol meer en meer in de ban wordt gedaan door allerhande instanties en groepen. Een bekend voorbeeld is Tournée Minérale.

Een belangrijk punt daarbij is wel de commerciële haalbaarheid van dat soort bier. Meer en meer zie je bieren verschijnen zonder alcohol maar ik zie deze trend toch enkel beperkt tot de industriële brouwers, niet de kleinere die vaak heel goeie bieren brouwen maar niet over de financiële slagkracht beschikken. Alcohol uit bier halen is op verschillende manieren mogelijk en zoals men dat in Brugge deed, vermoedelijk nog de meest commercieel haalbare. Anderzijds blijf je toch steeds met een smaakverschil zitten en dat blijf je proeven, ondanks alle woorden die de brouwer mag verkondigen. Kanttekening hierbij is natuurlijk dat we het bier met én zonder alcohol naast elkaar proeven, dat is uiteraard de regels buigen naar je eigen voor(oor)deel maar nietemin, het blijft een smaakverschil!

Ik hecht dus meer geloof aan bieren met weinig alcohol maar toch veel smaak. Bieren van 2 tot 5,5% vind ik de moeite waard zonder dat ze in smaakwater veranderen. Dat klein beetje alcohol geeft toch extra finesse en ondersteunt ook de aroma’s die in bier zitten. Daarnaast zijn zulke lage percentages nog goed voor eentje of zelfs twee, in vergelijking met zwaardere bieren van 8% en meer, die je vaak op menukaarten terugvindt. Ik wil dan ook horecazaken aanraden om eens een laag alcoholisch bier op de kaart te zetten. Je kan er twee verkopen voor hetzelfde alcoholvolume en dat betekent dus ook twee keer inkomsten. Het is maar hoe je het bekijkt..

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: