Waarom ik graag vertel (en mensen graag luisteren)

Ik vertel graag, dat zit in mij. Ik zoek woorden die zinnen vormen. Ik maak zinnen die verhalen vertellen. Ik vertel verhalen die herinneringen worden.

Het is niet nieuw, dat gevoel van verteller zijn. Mijn omgeving weet dit al langer. Vandaag nog zei iemand me dat ik verkoper moest worden omdat ik zo uitgebreid en gedetailleerd over mijn bedrijf vertelde. Het was nota bene een sollicitatiegesprek voor een nieuwe potentiële medewerker.

Dat zegt dus veel over mij en over hoe ik op anderen overkom. Ik heb lang gedacht waar het in kon zitten, dat vertellen. Dat gevoel om eenmaal op de trein van woorden gesprongen te zijn, niet meer te kunnen stoppen. Een, twee uur die zo om zijn en vol gevoel om nog langer door te kunnen blijven gaan. Ik heb vaak gezocht naar redenen, extern aan mezelf maar eigenlijk komt het heel eenvoudig hier op neer: PASSIE.

Eenmaal ik achter iets sta of mijn draai heb gevonden, als hobby passie wordt, dan ben ik niet meer te houden. Dan wil ik kunnen vertellen. Dan overstijgt de voordracht de inhoud en wordt het een verhaal. Ik wil iedere voordracht die ik breng niet beperken tot feiten en cijfers die niemand onthoudt. Het moet een avond vol vuur worden, over weetjes en wist-je-datjes, over mensen met verhalen, … Eigenlijk moet het de avond worden van de mensen die je toespreekt. Ik moet na de voordracht eenvoudig in de avond kunnen verdwijnen maar wel het verhaal achterlaten. Als de eerste ‘Zeg, wist jij dat?’ door de ruimte dwarrelt, dan weet je dat het goed is. Dan kan ik met een gerust maar vooral trots hart naar huis rijden.

Ik heb veel, enorm veel bijgeleerd in die paar keer dat ik voor een menigte heb gestaan. Ik heb geleerd dat mijn passie heel vaak vurigheid uitlokt die voor sommigen wat overweldigd kan overkomen, maar passie is de enige drijfveer om echt een verhaal te vertellen. Ik heb ook geleerd om trager te spreken om zo beter te vertellen. Zeker wanneer je op televisie verschijnt, is dat een niet te onderschatten troef. Doorheen alles wat ik vertel, blijft echter dezelfde rode draad doorschemeren en dat is dat mijn passie mij leidt.

Waar de weg in de toekomst ligt, weet ik niet. Ik weet wel dat dwang niet langer zal leiden maar wel de drang om het juiste verhaal te vertellen. Misschien kan dat wel een voorbeeld zijn voor anderen die nu nog wel zoeken waar hun verhaal ligt. Ik denk dat het voor iedereen voor zijn of haar ogen ligt. Je moet het gewoon willen lezen en vertellen.

Hieronder vind je mijn Youtube-kanaal dat in volle opbouw is. Je vindt er ook mijn televisieoptredens op waar ik uiteraard over bier praat. Het is maar dat jullie dat ook weten!

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: