Was water nu echt gezonder dan bier in de middeleeuwen?

Was water nu echt gezonder dan bier in de middeleeuwen?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_imageframe image_id=”370″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]http://www.bertenbier.be/wp-content/uploads/2017/01/IMG_7920-1024×683.jpg[/fusion_imageframe][fusion_title margin_top=”40px” margin_bottom=”40px” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=””]

Was bier gezonder dan water in de middeleeuwen?

[/fusion_title][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Op iedere degustatie, aan iedere toog, op ieder onbewaakt moment kom je ze wel tegen, de vraag der vragen: ‘Was bier gezonder dan water in de middeleeuwen?’ Nog steeds gaat het gerucht de ronde dat onze middeleeuwse vrienden zich enkel op bier, wijn en ander verderfelijk nat stortten om toch maar niet ziek te worden door het water. Het blijft een hardnekkige mythe die we maar niet verleren…

Waar komt deze mythe vandaan? Eerst en vooral wordt in iedere geschiedenisles vervuild water als oorzaak voor ziekten en epidemieën aangehaald, met grootste uitschieter de pest. Vreemd natuurlijk wanneer je weet dat de pest niet via water overdraagbaar is (meer over de pest). De reden moeten we vooral zoeken in de foutieve interpretatie van het hedendaags brouwproces en het verschil met vroeger.

Vandaag wordt ieder Belgisch bier met hop gebrouwen (laat je niets anders wijsmaken!) en hop moet gekookt worden om de bitterstoffen eruit te halen. Het jongbier wordt ook gekookt om te ontsmetten, iets dat we sinds Pasteur (19de eeuw) geleerd hebben. We slaan dus twee vliegen in een klap. Vroeger gebruikte men echter geen hop maar wel gruit, een kruidenmengsel afhankelijk van wat er op het domein van de landheer groeide. De bekendste familie is uiteraard Gruuthuuse te Brugge. Dit jongbier kookte men niet maar werd verwarmd en op smaak gebracht met gruit. Denk maar aan wat wij doen wanneer ons stoofvlees nog wat extra punch nodig heeft: meer kruiden toevoegen! Bier in de vroegere tijden (zonder hop) was niet lang houdbaar en moest zeker vrij zurig geproefd hebben, dus werd het gekruid.

Verwar echter niet dit kruiden met koken! Laten we een eenvoudige denkoefening doen: hedendaags bier moet minstens een uur gekookt worden. Vergelijk dit nu met een BBQ op hout die een uur moet branden, daar heb je best al wat houtblokken voor nodig. Leef je nu in in de middeleeuwen waar bijna ieder huishouden wel bier brouwde voor eigen gebruik of later ook als verkoopbaar product: het zou een ongelooflijke hoeveelheid hout vereisen om al die ketels minstens een uur aan het koken te brengen en te houden. Gruit moest niet gekookt worden, het werd aan het graan in de brouwketel toegevoegd als extra smaakmaker. Een misvatting dus die vandaag hardnekkig blijft doorleven.

Water was uiteraard vervuild maar er waren voldoende manieren om zuiver water te bekomen: regenwater, stromend rivier water of bronwater. Het werd pas gevaarlijk wanneer stilstaand water of industrieel water werd gebruikt. De middeleeuwse mens was immers ook niet dom: hoewel ze niet wisten dat water een bron van infecties kon zijn, was men zich er wel degelijk van bewust dat bepaalde vormen, zoals stilstaand of vuil putwater, schadelijk konden zijn en dus vermeden moesten worden. Dat dit niet altijd kon, had vaak te maken met de armzalige omstandigheden waarin stedelingen leefden, als sardienen op elkaar gep(r)akt.

Kortom, laat je dus niet wijsmaken dat men bier ipv water dronk in de middeleeuwen, dat is gewoonweg niet waar en is ook niet bewezen. We kijken nog vaak vanuit een superioriteitsgevoel neer op de middeleeuwse mens en dat is onterecht. Pas met de volledige overschakeling op hop zal bier gekookt worden maar dat is pas veel later. Tot in de 17de eeuw werd nog gruitbier gemaakt en zelfs vandaag worden in bepaalde Europese landen raw ale gemaakt, dat ook niet gekookt wordt. Daar betoogt met zelfs dat een uur opwarmen tot 67° voldoende is om te sterilizeren.

Wil je nog meer verhalen ontkracht zien, raad ik zeker het Mythbusters-dossier van OBAD aan!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: